Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ναι από το γαλλικό κοινοβούλιο στην απαγόρευση της μπούρκας

Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε οριστικά το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση του ισλαμικού πέπλου που καλύπτει το σώμα σε δημόσιους χώρους.

Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε οριστικά με ψηφοφορία της Γερουσίας, το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση του ισλαμικού πέπλου που καλύπτει το σώμα σε δημόσιους χώρους, και η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2011.
 
Η επικύρωση του νόμου αυτού, εξαρτάται ακόμη από τις προσφυγές που θα γίνουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί μέσα σε ένα μήνα.
 
Η Γαλλία, όπου η μπούρκα (πλήρες πέπλο) φοριέται από περίπου 1.900 γυναίκες, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτήν την απαγόρευση. Ένα παρόμοιο μέτρο βρίσκεται στο στάδιο της υιοθέτησης από το Βέλγιο.
 
Το κείμενο δεν έχει ως στόχο συγκεκριμένα το πλήρες πέπλο (Μπούρκα), αλλά “την απόκρυψη του προσώπου σε δημόσιο χώρο”. Αυτό περιλαμβάνει τους δρόμους, αλλά και “τους δημόσιους χώρους που είναι ανοιχτοί (καταστήματα, μεταφορές, πάρκα, καφετέριες …) ή “επηρεάζει μια δημόσια υπηρεσία (δήμους, σχολεία, νοσοκομεία …).
 
Το κείμενο θα απαγορεύσει τη χρήση του νικάμπ (που αποκαλύπτει μόνο τα μάτια) ή της μπούρκας (που καλύπτει όλο το σώμα), υπό την απειλή επιβολής προστίμου 150 ευρώ και/ή την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου για την γαλλική υπηκοότητα.
 
Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2011 μετά από έξι μήνες “εκπαίδευσης” και η προφορική επίπληξη δεν θα είναι συστηματική.
 
Κάθε άτομο που θα υποχρεώνει μια γυναίκα να καλύπτεται με μαντίλα η μπούρκα μπορεί να καταδικαστεί σε ένα έτος φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 ευρώ, σύμφωνα με ένα νέο αδίκημα που θα θεσπιστεί μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με μια γενικευμένη απαγόρευση του πλήρους πέπλου, συνιστώντας να το περιορίσουν σε ορισμένους δημόσιους χώρους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε