Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λιακάδα 16 Αθήνα Αναλυτικά

Ναι και από την Γερμανική κυβέρνηση στον Μηχανισμό Σταθερότητας

Ναι και από την Γερμανική κυβέρνηση στον Μηχανισμό Σταθερότητας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.09.2012 | 15:48
Πρώτη δημοσίευση: 26.09.2012 | 15:20

Η διαδικασία για να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) έκανε άλλο ένα βήμα σήμερα καθώς η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία δημιουργήθηκε ο θεσμός αυτός, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία διαρκεί τρία χρόνια.

Η απόφαση, η οποία τιτλοφορήθηκε «ερμηνευτική διακήρυξη», ενσωματώνει όσα προβλέπονταν στην απόφαση του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλαδή να καθοριστεί το μέγεθος της συνεισφοράς της Γερμανίας και να υπάρξουν εγγυήσεις πως το κοινοβούλιο θα ενημερώνεται συνεχώς.

Μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμενόταν να συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Είναι πάντως γνωστό ότι η συζήτησή τους θα επικεντρωθεί στην κρίση στην ευρωζώνη.

Η λειτουργία του ΕΜΣ, η οποία αρχικά προβλεπόταν για τον Ιούλιο, ανεστάλη λόγω της εξέτασης διαφόρων διαστάσεων του ζητήματος από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Πριν από δύο εβδομάδες το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία του, υπό τον όρο ή κυβέρνηση να εγκρίνει τις συγκεκριμένες διατάξεις. Μόλις η Γερμανία επικυρώσει και τυπικά τη συνθήκη, θα αρχίσει να λειτουργεί, πιθανώς τον επόμενο μήνα.

Η διακήρυξη αυτή αναφέρει ότι «ουδεμία διάταξη της συνθήκης μπορεί να ερμηνευτεί ότι οδηγεί σε υποχρέωση καταβολής ποσών υψηλότερων από το ποσοστό του εγκεκριμένου κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε κάθε [κράτος -] μέλος του ΕΜΣ». Ακόμα, αναφέρει ότι άλλες διατάξεις της συνθήκες δεν έρχονται σε αντίθεση με «την παροχή συνεκτικής πληροφόρησης στα εθνικά κοινοβούλια».

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το οποίο εκδόθηκε στο Βερολίνο, αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών του ΕΜΣ στις Βρυξέλλες.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook