Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ναι και από την Γερμανική κυβέρνηση στον Μηχανισμό Σταθερότητας

Ναι και από την Γερμανική κυβέρνηση στον Μηχανισμό Σταθερότητας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.09.2012 | 15:48
Πρώτη δημοσίευση: 26.09.2012 | 15:20

Η διαδικασία για να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) έκανε άλλο ένα βήμα σήμερα καθώς η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία δημιουργήθηκε ο θεσμός αυτός, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία διαρκεί τρία χρόνια.

Η απόφαση, η οποία τιτλοφορήθηκε «ερμηνευτική διακήρυξη», ενσωματώνει όσα προβλέπονταν στην απόφαση του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλαδή να καθοριστεί το μέγεθος της συνεισφοράς της Γερμανίας και να υπάρξουν εγγυήσεις πως το κοινοβούλιο θα ενημερώνεται συνεχώς.

Μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμενόταν να συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Είναι πάντως γνωστό ότι η συζήτησή τους θα επικεντρωθεί στην κρίση στην ευρωζώνη.

Η λειτουργία του ΕΜΣ, η οποία αρχικά προβλεπόταν για τον Ιούλιο, ανεστάλη λόγω της εξέτασης διαφόρων διαστάσεων του ζητήματος από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Πριν από δύο εβδομάδες το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία του, υπό τον όρο ή κυβέρνηση να εγκρίνει τις συγκεκριμένες διατάξεις. Μόλις η Γερμανία επικυρώσει και τυπικά τη συνθήκη, θα αρχίσει να λειτουργεί, πιθανώς τον επόμενο μήνα.

Η διακήρυξη αυτή αναφέρει ότι «ουδεμία διάταξη της συνθήκης μπορεί να ερμηνευτεί ότι οδηγεί σε υποχρέωση καταβολής ποσών υψηλότερων από το ποσοστό του εγκεκριμένου κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε κάθε [κράτος -] μέλος του ΕΜΣ». Ακόμα, αναφέρει ότι άλλες διατάξεις της συνθήκες δεν έρχονται σε αντίθεση με «την παροχή συνεκτικής πληροφόρησης στα εθνικά κοινοβούλια».

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το οποίο εκδόθηκε στο Βερολίνο, αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών του ΕΜΣ στις Βρυξέλλες.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο