Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ναι σε συνομιλίες Ισραήλ – Συρίας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια μεσολαβητική προσπάθεια που θα επιτρέψει …

 

….την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
 
“Ο πρωθυπουργός δήλωσε επανειλημμένως ότι είναι έτοιμος να πάει οπουδήποτε για να διαπραγματευτεί με τη Συρία άνευ προϋποθέσεων. Για να το επιτύχουμε αυτό, το Ισραήλ δεν αποκλείει τη βοήθεια μιας τρίτης αμερόληπτης πλευράς”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
 
“Δυστυχώς η Συρία εγείρει εμπόδια και παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις πάνω σε ρυθμίσεις που θα εγγυώνταν την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη όλων των πλευρών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Χθες, Τετάρτη, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ προειδοποίησε το Ισραήλ να αποφύγει οποιοδήποτε σχέδιο πολέμου κατά της Συρίας, κρίνοντας ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μετατραπόταν σε “γενικευμένο πόλεμο”.
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο σύρος υπουργός σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
 
“Απουσία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Συρία, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο ισραηλινός υπουργός.
 
Η Συρία και το Ισραήλ είχαν αρχίσει το Μάιο του 2008 έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, οι οποίες αφορούσαν κυρίως τα Υψίπεδα του Γκολάν τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 και τα οποία η Συρία θέλει να της επιστραφούν με μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία.
 
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν μετά το ξέσπασμα το Δεκέμβριο του 2008 της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε