Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ναι στην οπλοκατοχή από τους πολίτες;

Ναι στην οπλοκατοχή από τους πολίτες;
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.03.2010 | 08:53
Πρώτη δημοσίευση: 03.03.2010 | 08:53

Υπέρ στην παραχώρηση σε όλους του Αμερικανούς πολίτες του δικαιώματος να φέρουν πυροβόλα όπλα εμφανίστηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

 
Οι δικαστές στο ύπατο νομικό όργανο στη χώρα άκουσαν προφορικά επιχειρήματα όσον αφορά την απαγόρευση που έχει επιβάλει το Σικάγο στην οπλοφορία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο διάλογος περιστράφηκε στο κατά πόσον οι πολιτείες μπορούν να περιορίζουν τα δικαιώματα των κατόχων όπλων, τα οποία διασφαλίζονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
 
Δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για αρκετούς μήνες ακόμη, όμως τα σχόλια που έκαναν τα εννέα μέλη του Δικαστηρίου στην διάρκεια της διαδικασίας αφήνουν να γίνει σαφές ότι η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοφορία υπερβαίνει την πολιτειακή.
 
Όμως η διακήρυξη του δικαιώματος της οπλοκατοχής σε ομοσπονδιακό νομικό επίπεδο δε θα απαγορεύσει στις πολιτείες να τη ρυθμίζουν και την ελέγχουν. Παραμένει ασαφές το κατά πόσο το Ανώτατο Δικαστήριο θέλει να ακυρώσει ευρύτερη νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο της οπλοφορίας στις πολιτείες.
 
Η υπόθεση, που προκαλεί έντονα συναισθήματα στη χώρα, μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη νομοθεσία σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και έρχεται στο προσκήνιο δύο χρόνια αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει νόμο που απαγόρευε στους πολίτες να φέρουν πιστόλια στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον--έναν ομοσπονδιακό θύλακα που δεν ανήκει σε καμιά πολιτεία.
 
 
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο