Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ναι στον πορνογράφο, όχι στον Σαρκοζί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Στον «Μonde» προτίμησαν τον επενδυτή που πλούτισε από ηδονοβλεπτικές σελίδες στο ίντερνετ

 

Μια νέα εποχή σηματοδοτεί για τη γαλλική κορυφαία εφημερίδα «Le Μonde» η διαφαινόμενη εξαγορά της. Μετά την άρνηση του Συμβουλίου των Δημοσιογράφων να αποδεχθεί την πώλησή της σε κοινοπραξία ευνοούμενη από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, άνοιξε ο δρόμος για την εξαγορά της από τον άλλοτε επιχειρηματικό συνέταιρο του μόδιστρου Υβ Σεν Λοράν Πιερ Μπερζέ 81 ετών και τον αμφιλεγόμενο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο Ζαβιέ Νιέλ 42 ετών, που έκανε την περιουσία του στο Διαδίκτυο μέσω πορνογραφικών ιστοσελίδων, γραμμών αναζήτησης σεξουαλικού συντρόφου και χώρων θεαμάτων για ηδονοβλεψίες. Υπέρ της λύσης αυτής ψήφισε το 90% των δημοσιογράφων του «Μonde», οι οποίοι παραδοσιακά ελέγχουν την εφημερίδα σχεδόν για 50 χρόνια, από το 1951. Αργότερα χθες ακολούθησε ψηφορορία και στο διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας με το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.
 
Την απορριφθείσα κοινοπραξία αποτελούσαν η ιδιοκτησία της ισπανικής εφημερίδας «Εl Ρais» Ρrisa, αυτή του γαλλικού περιοδικού «Νouvel Οbservateur» και η γαλλική κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών France Τelecom.
 
Η προσφορά των κκ. Μπερζέ και Νιέλ ήταν από την πρώτη στιγμή περισσότερο ελκυστική στους εργαζομένους και στους αναγνώστες της εφημερίδας. Στην κοινοπραξία των δύο μετέχει και ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς, ο οποίος έχει υποσχεθεί στους δημοσιογράφους να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας σε μελλοντικές αλλαγές και πλήρη εκδοτική ανεξαρτησία. Ο «Μonde» έχει άμεση ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 100 εκατ. ευρώ, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
 
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο Συντηρητικός γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να επηρεάσει ώστε να γίνει δεκτή η απορριφθείσα προσφορά και να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από την κορυφαία εφημερίδα, μέσω της κρατικής France Τelecom, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Η ωμή όμως παρέμβασή του στη διαδικασία, πριν από δύο εβδομάδες, όταν κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον διευθυντή της εφημερίδας Ερίκ Φοτορινό για να του εκφράσει την αντίθεσή του στην προσφορά των κκ. Νιέλ και Μπερζέ, προκάλεσε αγανάκτηση στους συντάκτες και προδίκασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους

Ο κ. Μπερζέ είχε υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2007 την αντίπαλο του προέδρου Σαρκοζί, τη Σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ως επιχείρημα του προέδρου Σαρκοζί προβλήθηκε η «ηθική επιχειρηματική στάση» του κ. Νιέλ ο οποίος ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία σε ηλικία 19 ετών, στήνοντας μια υπηρεσία σεξουαλικών επαφών μέσω τηλεφώνου στη Μinitel. Η δραστηριότητα αυτή υπήρξε για τον κ. Νιέλ πρόδρομος της πορνογραφικής αυτοκρατορίας την οποία έστησε στο Διαδίκτυο. Επέκτεινε τη δραστηριότητά του και στους χώρους θεαμάτων για ηδονοβλεψίες (peep shows). Στη συνέχεια η περιουσία του γιγαντώθηκε με τις τηλεφωνικές του εταιρείες Free και Ιliad.

 
Μεταξύ των άλλων επιχειρήσεών του περιλαμβάνεται η είσπραξη δικαιωμάτων για τα τραγούδια που ερμήνευσε στη δεκαετία του ΄60 ο Κλοντ Φρανσουά. Εχει επίσης αγοράσει και εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα στη μουσική (όχι όμως και στους αγγλικούς στόχους) του κλασικού κομματιού για καραόκε «Μy way» του Φρανκ Σινάτρα.
 
Αργά χθες η κοινοπραξία France Τelecom/ «Νouvelle Οbservateur» ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής εφημερίδας. Μια τρίτη προσφορά, η οποία υπεβλήθη την τελευταία στιγμή, αυτή του ρώσου δισεκατομμυριούχου Γκλεμπ Φετίσοφ, κρίθηκε εκπρόθεσμη.
 
 
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΟΣΜΟ»
 
– Η κοινοπραξία που επελέγη αποκαλείται ΒΝΡ, από τα λατινικά αρχικά των τριών συνεταίρων: Μπερζέ (πρώην συνέταιρος του σχεδιαστή μόδας Υβ Σεν Λοράν), Νιέλ (δισεκατομμυριούχος χάρη στη διαδικτυακή πορνογραφία) και Πιγκάς (τραπεζίτης)
 
– Ο «Μonde» θα χρεοκοπούσε άμεσα αν δεν εξασφάλιζε άμεσα περίπου 100 εκατ. ευρώ.
 
– Ο κ. Νιέλ χρηματοδοτεί δύο αριστερούς ιστότοπους ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το 2006 καταδικάστηκε για κατάχρηση σε διετή φυλάκιση με αναστολή.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε