Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

«Ναι» της Κομισιόν στην αύξηση των ορίων ηλικίας

«Ναι» της Κομισιόν στην αύξηση των ορίων ηλικίας
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.07.2010 | 18:59
Πρώτη δημοσίευση: 05.07.2010 | 18:59

Υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η έκρηξη του συστήματος.

"Το να βεβαιωθούμε ότι τα χρόνια που περνά κάποιος στη σύνταξη δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σχέση με τον χρόνο εργασίας του θα βοηθούσε στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων" αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.

"Αυτό σημαίνει να αυξήσουμε την ηλικία στην οποία σταματά κάποιος να εργάζεται και αρχίζει να επωφελείται της σύνταξής του", προστίθεται στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η παράταση της περιόδου εργασίας λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα επιτρέψει να καταγράψουμε δύο οφέλη: καλύτερες συνθήκες ζωής και πιο βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα", υποστηρίζει εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα τελευταία 50 χρόνια το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5 χρόνια, κατά μέσο όρο, στις χώρες τις ΕΕ και οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2060 θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα αύξηση, κατά επτά έτη.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται πολύ χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας. Ως αποτέλεσμα, ενώ σήμερα αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι για κάθε άτομο άνω των 65 ετών στην Ευρώπη, μέχρι το 2060 η αντιστοιχία αυτή θα είναι δύο προς ένα.
Το 2008 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην ΕΕ ήταν τα 61,4 χρόνια.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook