Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

«Ναι» του ισπανικού Κοινοβουλίου στις αλλαγές στο εργασιακό

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντεζ με την υπουργό οικονομία της χώρας σε μια πόζα μάλλον κατάθλιψης! ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντεζ με την υπουργό οικονομία της χώρας σε μια πόζα μάλλον κατάθλιψης! ΦΩΤΟ REUTERS
Μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της κυβέρνησης εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο της Ισπανίας.

 

Οι 173 βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη ψηφοφορία καθώς η Μαδρίτη κρατά το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και τα περιθώρια για τον πρωθυπουργό Θαπατέρο στενεύουν.
 
Οι αλλαγές πέρασαν με 168 ψήφους υπέρ, 8 κατά ενώ οι 173 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και του μικρότερου καταλανικού κόμματος CiU απείχαν από την ψηφοφορία.
 
Στο νέο πλαίσιο το κόστος των απολύσεων για τους εργοδότες είναι μικρότερο, οι κανονισμοί των συμβάσεων απλοποιούνται και δίνονται κάποια κίνητρα για πρόσληψη νεότερων εργαζομένων, ενώ η ανεργία στην Ισπανία βρίσκεται σταθερά στο 20%.
 
«Η μεταρρύθμιση σημαίνει περισσότερες απολύσεις, όχι περισσότερες προσλήψεις» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος. Το ΔΝΤ είχε αξιολογήσει θετικά τις αλλαγές, υποστηρίζοντας την αναδιαμόρφωση της «δυσλειτουργικής», κατά το Ταμείο, αγοράς εργασίας, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η ισπανική οικονομία και να υποχωρήσει η ανεργία.
 
Εκτός από τις αλλαγές στο εργασιακό, η Μαδρίτη έχει προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας ενώ τα ισπανικά ομόλογα κρίνονται όλο και «πιο επικίνδυνα» από τις αγορές λόγω του ελλείμματος, με τα spread να ανεβαίνουν.
 
Πριν την ανακοίνωση των αλλαγών στο εργασιακό την προηγούμενη εβδομάδα, τα ισπανικά spread έναντι του γερμανικού Bund είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, για να υποχωρήσουν στις 180 μονάδες την Τρίτης
 
Τα περιθώρια του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο όμως στενεύουν: Το πακέτο περικοπών, αξίας 15 δισ. ευρώ, υπερψηφίστηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα με μόλις μία ψήφο διαφορά ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος φθίνουν συνεχώς.
 
Τα προβλήματα φαίνεται ότι θα γίνουν δυσκολότερα το φθινόπωρο, καθώς τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει γενική απεργία για τις 29 Σεπτεμβρίου ενώ θα διεξαχθούν εκλογές στην Καταλονία -μαζί με την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2010 τον ίδιο μήνα.
 
Παράλληλα, σημειώνει το Reuters, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη στις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης και τη φορολογία, ενώ είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε