Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ναότο Καν – ο νέος ιάπωνας πρωθυπουργός

Ο Ναότο Καν που μέχρι τώρα ήταν υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πάρει το πράσινο φως για να γίνει πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ναότο Καν που μέχρι τώρα ήταν υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πάρει το πράσινο φως για να γίνει πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Το ονομά του; Ναότο Καν.

Λίγο πριν τις 09:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, εξελέγη από το κοινοβούλιο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, στη θέση του Γιούκιο Χατογιάμα που παραιτήθηκε μετά εννιά μήνες διακυβέρνησης της χώρας.

Πρόκειται για ένα παλαιό μαχητικό στέλεχος της δεξιάς και θιασώτης της άποψης ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια. Νωρίτερα εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας. 

Ο Ναότο Καν έχει διατελέσει υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Γιουκίο Χατογιάμα.

 “Προτεραιότητά μας είναι η αναζωογόνηση της χώρας”, τόνισε ο Καν πριν την ψηφοφορία.

    Ο νέος πρωθυπουργός έγινε γνωστός την δεκαετία του ’90 όταν ως υπουργός Υγείας πίεσε την τότε κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει σκάνδαλο με μεταγγίσεις αίματος μολυσμένου με τον ιό του AIDS.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είναι πολύ πιθανό να παραταθεί ως τις 25 Ιουνίου η θητεία του κοινοβουλίου, που λήγει στις 16 του μήνα, λόγω σημαντικών νομοσχεδίων που πρέπει να ψηφιστούν.

    Τόσο το πρακτορείο Jiji News, όσο και το τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV, επικαλούμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τονίζουν πως η παράταση είναι αναγκαία για να συζητηθούν και να ψηφιστούν νομοσχέδια όπως αυτό που αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε