Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση Γκμπαγκμπό – Ξεκινάει έρευνα για την αιματοχυσία το ΔΠΔ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αδιαλλαξία του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού οδήγησε σε… τοίχο της διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή του.

Τις τελευταίες ώρες, η πλευρά του Λοράν Γκμπαγκμπό βρισκόταν σε συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Γαλλία για να αποχωρήσει από τη χώρα και να διαφυλάξει την ασφάλεια των οικείων του.

«Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της αδιαλλαξίας του Γκμπαγκμπό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλεν Ζιπέ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Και ενώ ο Γκμπαγκμπο αρνείται να εγκαταλείψει το Αμπιτζάν, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον διεκδικητή της προεδρίας, Αλασάν Ουαταρά που έκαναν επιδρομή στο σπίτι του απερχόμενου προέδρου είχαν εντολή «να μην τον σκοτώσουν».

«Δεν ήταν ποτέ ούτε είναι η πρόθεση οποιουδήποτε στο στρατόπεδο του Ουαταρά να δολοφονηθεί ο πρώην πρόεδρος Γκμπαγκμπό», δήλωσε ο Πατρίκ Ασί, εκπρόσωπος της κυβέρνησης που έχει ορκίσει ο Ουαταρά. Η εντολή είναι να συλληφθεί ζωντανός ο Γκμπαγκμπο προκειμένου να προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

Ήδη άλλωστε φαίνεται πως έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, αλλά όχι μόνο για τον απερχόμενο πρόεδρο. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ανακοίνωσε την πρόθεση του να ξεκινήσει έρευνα για «τις σφαγές που διαπράχθηκαν κατά συστηματικό ή γενικευμένο τρόπο στην Ακτή Ελεφαντοστού».

Το γραφείο του εισαγγελέα έχει προχωρήσει σε μια προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη συνέχεια ο Μορένο-Οκάμπο με δική του πρωτοβουλία θα ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και πολλούς διεθνείς οργανισμούς η κατάληψη του Ντουεκουέ την Τρίτη από τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά συνοδεύτηκε από «σφαγές μεγάλου εύρους». Εκτιμάται ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις είναι από 330 έως 1.000.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού. Επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την αγορά ομολόγων και χρεογράφων και την παροχή δανείων «στην παράνομη κυβέρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το εμπάργκο αυτό επιτρέπει να γίνονται εξαιρέσεις μόνο για χρήματα που προορίζονται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε