Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα αποκάλυψη: Και σε κοτόπουλα βρέθηκαν διοξίνες πάνω από το όριο!

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με τη διοξίνη που ξεκίνησε από τη Γερμανία και φαίνεται να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Video

Υψηλά επίπεδα διοξίνης βρέθηκαν σε γερμανικά κοτόπουλα, μετέδωσαν σήμερα τα ΜΜΕ, μετά από τους φόβους για μολυσμένα αυγά που προκάλεσαν το προσωρινό κλείσιμο περισσότερων από 4.700 αγροτικών επιχειρήσεων.    

Οπως γράφει το περιοδικό Focus, δείγματα από λιπώδεις ιστούς από τρία κοτόπουλα ωοτοκίας περιείχαν 4,99 μέρη διοξίνης ανά τρισεκατομμύριο μερών κρέατος–περισσότερο από διπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου–σύμφωνα με μια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης που αποστέλλεται στις Βρυξέλλες.

77 φορές πάνω από το όριο η διοξίνη στις γερμανικές ζωοτροφές!

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη ότι δείγματα ζωοτροφών που είχαν παρθεί από γερμανικές φάρμες περιείχαν διοξίνη 77 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια και ότι αυτό ήταν γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Η εταιρεία Harles and Jentzsch διοχέτευσε περίπου 3.000 τόνους -καυσίμων ουσιαστικά- για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. 

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι 136.000 αβγά που προήλθαν από αυτές τις φάρμες κατέληξαν στην Ολλανδία. Από εκεί χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή κέικ που έφτασε στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε 4.700 αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτροφεία χοίρων, και κατέστρεψε 100.000 αυγά, λόγω του κινδύνου μόλυνσης των ζωοτροφών από διοξίνη.

Σήμερα η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος-η πρώτη χώρα που αντιδρά κατ΄αυτόν τον τρόπο-μετά το σκάνδαλο. Οι Βρυξέλλες εκτίμησαν ότι πρόκειται για “υπερβολική αντίδραση”.

“Είναι μια απόφαση υπερβολική σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία, αλλά θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε με τους Νοτιοκορεάτες για να τους καθησυχάσουμε”, τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος και υπογράμμισε ότι “στην ΕΕ καμία χώρα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα”.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τους ελέγχους στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το κλείσιμο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη διοξίνη. Σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι η Ρωσία μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος εάν δεν λάβει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν, και αν δεν ικανοποιηθεί από τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τους Ευρωπαίους.

Η ρωσική υπηρεσία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη ενημέρωσης από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσε ότι έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ενημέρωση.

Η Σλοβακία ανέστειλε προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία, μετά το σκάνδαλο της μόλυνσης από διοξίνη. “Το Υπουργείο Γεωργίας έχει διατάξει έλεγχο στα καταστήματα και στις αποθήκες, μετά την ανακάλυψη διοξίνης σε ορισμένα τρόφιμα”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση του. “Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών δοκιμών, η πώληση αυγών και πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία θα ανασταλεί προσωρινά”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε