Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέα δραματική έκκληση Ομπάμα: «Η λύση είναι στα χέρια μας»

ΦΩΤΟ REUTERS

Η 2α Αυγούστου, μέρα της κρίσης για την αμερικανική οικονομία, πλησιάζει και ο Μπάρακ Ομπάμα, σε σύντομο διάγγελμά του, απηύθυνε νέα έκκληση για συμβιβασμό στο Κογκρέσο.

Από το οβάλ γραφείο, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα της αύξησης του ορίου δανεισμού του δημοσίου, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ «δεν επιλύει το πρόβλημα».

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Παρά το αδιέξοδο, θα εξευρεθεί μια λύση», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτό που είναι τώρα σαφές είναι πως, η όποια λύση ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών του δημοσίου, θα πρέπει να είναι διακομματική», τόνισε ο Ομπάμα. Επισήμανε συγχρόνως ότι «οι θέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο απομακρυσμένες” την ώρα που “δεν απομένει πλέον περισσότερος χρόνος».

Κάλεσε επίσης τους πολίτες «να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους εκπροσώπους τους στην Ουάσινγκτον, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο λύση».

Αναλυτές τονίζουν ότι αν τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο μια λύση στα ζητήματα μείωσης του ελλείμματος-ανόδου του χρέους του δημοσίου, τότε από την επομένη κιόλας ημέρα η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τους λήγοντες λογαριασμούς της και δεν θα μπορεί να δανειστεί στις αγορές με λογικά επιτόκια.

Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς των ΗΠΑ, αλλά και για αισθητή διολίσθηση του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές.

Λαγκάρντ: «Λογικευθείτε»
Την ελπίδα να πρυτανεύσει περισσότερο η οικονομική λογική και να μην συνεχιστεί η πολιτική σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό απηύθυνε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Λύση-‘θαύμα’ δεν υπάρχει πια. Ενίοτε έχουμε διαθέσιμη τη λύση απ τα εγχειρίδια. Είναι λύση λειτουργική, στα χαρτιά όμως» δήλωσε η Λαγκάρντ στο CNN, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.

«Ενίοτε πρέπει να αποφασίσουμε υπέρ της καλύτερης λύσης, της πλέον πρακτικής, της περισσότερο αποδεκτής από την πολιτική σκοπιά. Όμως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνον στους πολιτικούς στόχους», επισήμανε με έμφαση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός του πολιτικώς εφικτού, στηριγμένου σε στέρεη οικονομική λογική. Σήμερα, η οικονομική λογική θέλει να αποδεσμευτεί το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους και να δοθεί η διαβεβαίωση ότι μεσοπρόθεσμα οι ΗΠΑ, όπως κι άλλα κράτη, θα διακανονίσουν τα θέματα της επανεξισορρόπησης του προϋπολογισμού τους, τα οποία χρήζουν διακανονισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία – Πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ

S.O.S… διάγγελμα από τον Ομπάμα

Καμία συμφωνία Ομπάμα και Δημοκρατικών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε