Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα εκεχειρία επτά ωρών στη Γάζα – Ισραήλ για την επίθεση στο σχολείο: Στοχεύαμε μηχανάκι!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EPA
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EPA

Μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο βομβαρδισμός ακόμη ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η δικαιολογία πως… στόχευε ένα μηχανάκι, το Ισραήλ αποφάσισε να κηρύξει νέα επτάωρη “ανθρωπιστική” εκεχειρία από το πρωί της Δευτέρας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος ήταν τρεις μαχητές οι οποίοι επέβαιναν σε μία μοτοσικλέτα κοντά στο σχολείο…

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) στη Γάζα, εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.

Η 7ωρη εκεχειρία θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα είναι σε θέση να επιστρέψουν, δήλωσε ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεκάι.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στο σχολείο, ενώ 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους.
Το Ισραήλ αρνείται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του σχολείου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική ενέργεια» που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συγκλονισμένες από αυτή την «επαίσχυντη» επίθεση.

Ο επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα ανακοίνωσε ότι 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 1.822 νεκρούς Παλαιστίνιους τον απολογισμό τεσσάρων εβδομάδων συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Τζαμπαλίγια, δύο στις συνοικίες Ζεϊτούν και Σέιχ Ραντουάν στην πόλη της Γάζας, ένας στη Νουσεϊράτ στον κεντρικό τομέα του παλαιστινιακού θύλακα και ένα παιδί στη Ράφα.

Και ενώ ο απολογισμός των απωλειών για την πλευρά των Παλαιστινίων γίνεται ώρα με την ώρα πιο βαρύς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχεί για τον… αντισημιτισμό στην Ευρώπη και τόνισε ότι η σύρραξη στη Γάζα δεν πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για την άνοδό του.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπαν Κι-μουν “εκφράζει τη λύπη του για την πρόσφατη αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη”, με την ευκαιρία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

“Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να δώσει το πρόσχημα για την εφαρμογή διακρίσεων που μπορεί να πλήξει την κοινωνική ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο”, δήλωσε. “Αυτή η σύρραξη πρέπει να λήξει με τον άμεσο τερματισμό της βίας και μέσω διαπραγματεύσεων”, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Και η ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βομβάρδισαν ξανά σχολείο – ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Έκκληση της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ – Μην πλήττετε άμαχους

Υπέρ των επιθέσεων του Ισραήλ ο Ντέιβιντ Μπλατ!

Ο πόλεμος των τούνελ στη Γάζα! – Βίντεο και φωτό που συγκλονίζουν

Γάζα: Τραγικός απολογισμός – Από τις 8/7 έχουν σκοτωθεί 300 παιδιά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε