Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέα «έξοδος» για το καθεστώς Καντάφι – Στην Τυνησία ο υπουργός Πετρελαίου

ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Καντάφι, ο υπουργός Πετρελαίου, Σούκρι Γάνεμ, εγκατέλειψε την Τρίπολη και βρίσκεται στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τη λιβυκή κυβέρνηση, πάντως, ο Γάνεμ βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι, σε χώρα που δεν αποκαλύπτεται. Πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση της Τύνιδας, όμως, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Λίβυος υπουργός «εισήλθε με αυτοκίνητο στην Τυνησία στις 14 Μαΐου από το μεθοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ».

Διαμένει σε ένα ξενοδοχείο στη Ντζέρμπα (τουριστική περιοχή στη νότια Τυνησία) και δεν έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις τυνησιακές αρχές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, ο Μοχάμεντ αλ Μενιάφι, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Γάνεμ επιθυμούσε εδώ και εβδομάδες να φύγει από την Τρίπολη, όμως δεν μπορούσε να βρει τρόπο καθώς οι στενοί συνεργάτες του Καντάφι παρακολουθούνται στενά έπειτα από μία σειρά αποστασιών.

Ο Γάνεμ είναι πρόεδρος της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και υπουργός Πετρελαίου από το 2006. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Λιβύης για τρία χρόνια.

Επιδρομές στην Τρίπολη
Δύο κυβερνητικά κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες νωρίς το πρωί της Τρίτης, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τα κτίρια των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της αστυνομίας και την έδρα του υπουργείου Επιθεώρησης και Λαϊκού Ελέγχου, όργανο για την πάταξη της διαφθοράς.
ΦΩΤΟ REUTERS
Βρίσκονται στη λεωφόρο Αλ-Τζαμαχιρίγια, σε μια συνοικία με πολλές διοικητικές υπηρεσίες και κατοικίες στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στην κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι. Η υπουργός Λαϊκού Ελέγχου που ήταν παρούσα στο σημείο αυτό έκανε λόγο για τραυματίες ανάμεσα σε υπαλλήλους του υπουργείου.
ΦΩΤΟ REUTERS
Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας ότι τρομοκρατούν το λαό, μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Κατηγόρησε δε ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τα οποία αποτελούσαν μέρος του καθεστώτος πριν αποσκιρτήσουν, πως είχαν ζητήσει από το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει την έδρα του υπουργείου για να καταστραφούν τεκμήρια της εμπλοκής τους σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ρωσία: Εφαρμόστε την απόφαση του ΟΗΕ

Στήριξη αναζητούσαν στη Μόσχα οι απεσταλμένοι του Καντάφι αλλά αντ’ αυτού πήραν μια… συμβουλή: να εφαρμόσουν άμεσα στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Καταστήσαμε σαφές ότι είναι απαραίτητο για τη λιβυκή ηγεσία να αρχίσει να εφαρμόζει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», διεμήνυσε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λάβροφ.

«Το βασικό τώρα είναι να συμφωνηθεί η προθεσμία και οι όροι της κατάπαυσης του πυρός», είπε και κάλεσε την Τρίπολη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ ώστε να επιτρέψει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο το λιβυκό έδαφος.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απείχε στις 17 Μαρτίου κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας που επέτρεψε την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, ούτε άσκησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της.

Έκτοτε διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς της Τρίπολης, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις χώρες της Δύσης ότι παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε