Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα καταδίκη της Τουρκίας για ανθρώπινα δικαιώματα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το ποσό των 250.000 ευρώ για απάνθρωπη μεταχείριση κρατούμενων στη φυλακή του Ντιγιάρμπακιρ καλείται να πληρώσει η Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής μίας στάσης το 1996 στη φυλακή του Ντιγιάρμπακιρ. Στις 27 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς 200 άνδρες της δύναμης ταχείας επέμβασης εισέβαλαν στη φυλακή. Οκτώ κρατούμενοι πέθαναν, ενώ τραυματίστηκαν 33 κρατούμενοι και 27 αστυνομικοί.

Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση ύστερα από προσφυγή 46 πρώην κρατουμένων και συγγενών των νεκρών. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία υπόκειται σε έφεση, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει για ηθική βλάβη το ποσό των 60.000 ευρώ στους συγγενείς των νεκρών και το ποσό των 36.000 ευρώ σε καθένα από τους έξι ενάγοντες που είχαν δεχθεί φονική επίθεση αλλά επέζησαν.

Επίσης, καταδικάστηκε η Τουρκία επειδή έδωσε εντολή για προσωρινό κλείσιμο μίας εφημερίδας εκτιμώντας ότι πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει το 2000 το κλείσιμο για ένα μήνα της εφημερίδας Yeni Evrensel ύστερα από την δημοσίευση άρθρων το περιεχόμενο των οποίων κρίθηκε αντίθετο με τον ποινικό κώδικα.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλλει στους δύο ενάγοντες, τον διευθυντή και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, το ποσό των 9.000 ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε