Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα καταγγελία για συγκάλυψη παιδεραστή από τον Πάπα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με μια ακόμη κατηγορία συγκάλυψης υπόθεσης παιδεραστίας βαρύνεται ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, η οποία επικαλείται στοιχεία του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων France Press, αναφέρει πως η νέα υπόθεση σχετίζεται με τον Κουβανό κληρικό, Ερνέστο Μαρία Ρούμπιο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κούβα το 1968, εξαιτίας προβλημάτων ηθικού χαρακτήρα.

Ένα από θύματα του Ρούμπιο, που επιθυμεί να μην κοινοποιηθεί το όνομά του, καταγγέλλει, μέσω της δικηγόρου του, ότι υπέστη σεξουαλικές παρενοχλήσεις, στη διάρκεια της εφηβείας του, από το 1985 έως το 1987, όταν εκκλησιαζόταν σε ενορία του Μαϊάμι. Σύμφωνα με την Τζέσικα Άρμπουρ, δικηγόρο του καταγγέλλοντος, ο Κουβανός ιερέας κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρενόχλησε δεκάδες ανηλίκους. Σε ό,τι αφορά, δε, τη στάση του (τότε) καρδινάλιου Ράτσιγκερ, η Άρμπουρ υποστηρίζει ότι πριν εκλεγεί Πάπας, προστάτεψε τους παιδεραστές, εις βάρος των πιστών και των οικογενειών τους.

Σημειώνεται ότι ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ, από το 1981 έως και το 2000, ήταν επικεφαλής του ισχυρότατου «συμβουλίου για την ορθότητα της πίστεως», που νομιμοποιείται να επιβάλει τιμωρίες ακόμη και καθαίρεση, στους κληρικούς, οι οποίοι δε σέβονται τον ιερό χαρακτήρα της αποστολής τους.

Η πλευρά του θύματος, που έδωσε τα αποδεικτικά στοιχεία που διέθετε στο France Press και κατήγγειλε την καθολική αρχιεπισκοπή του Μαϊάμι, ζητώντας αποζημίωση ύψους 20 εκ. εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την Άρμπουρ υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια από τις αρχιεπισκοπές της Κούβας και του Μαϊάμι μέχρι και το Βατικανό, προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευθεί ο πάτερ Ρούμπιο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πάπας Ράτσιγκερ είχε κατηγορηθεί από την εφημερίδα New York Times για συμμετοχή σε συγκάλυψη άλλων δύο υποθέσεων, ενός κληρικού που φέρεται να παρενόχλησε περισσότερα από 200 κωφάλαλα παιδιά σε σχολείο του Γουϊσκόνσιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενός Γερμανού κληρικού, που το 1980 είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία, αλλά συνέχισε να ιερουργεί σε ενορία κοντά στο Μόναχο.

Η πάγια θέση του Βατικανού είναι ότι ο πάπας Βενέδικτος δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των συγκεκριμένων περιπτώσεων και κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να τιμωρηθούν οι κληρικοί, που κατηγορήθηκαν για παιδοφιλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε