Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Νέα πιο ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι

reuters
reuters
Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο ηφαίστειο Μεράπι, πολύ πιο ισχυρή από εκείνη που στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επεκτείνεται η απαγορευμένη ζώνη γύρω από το ηφαίστειο αυτό της Ινδονησίας.
 
“Η έκρηξη συνεχίζεται. Είναι πολύ πιο ισχυρή από τις δυο προηγούμενες”, δήλωσε ο Σουμπάντριο, ένας από τους ηφαιστειολόγους που παρακολουθούν την εξέλιξη της δραστηριότητας του ηφαιστείου, αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 26 και 30 Οκτωβρίου.
 
Οι αρχές αποφάσισαν αμέσως να επεκτείνουν στα 16 χλμ, αντί στα 10 χλμ που ήταν ως τώρα, τη ζώνη η οποία θα πρέπει να εκκενωθεί.
 
Περίπου 70.000 άνθρωποι φιλοξενούνται ήδη σε προσωρινά κέντρα κυρίως κοντά στη Γιογκιοκάρτα, μια μεγάλη πόλη 25 χλμ από το Μεράπι.
 
Το ηφαίστειο βρίσκεται στο μέσον μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής στο κέντρο της νήσου Ιάβα. Εκρήξεις σημειώνονται κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, ρυθμός αργός για ηφαίστειο. Περίπου 70 εκρήξεις έχουν σημειωθεί στο ηφαίστειο αυτό από τα μέσα του 16ου αιώνα, ορισμένες από τις οποίες υπήρξαν καταστροφικές, όπως το 1930 (1.400 νεκροί) και το 1994 (60 νεκροί).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε