Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Νέα συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί τη Δευτέρα

Νέα συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί τη Δευτέρα

Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθούν κατά τη γαλλογερμανική σύνοδο υπουργών.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα προεδρεύσουν την Δευτέρα στο Παρίσι στο 14ο γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών, το οποίο θα είναι κατά βάση αφιερωμένο στην χρηματοοικονομική κρίση στη ζώνη του ευρώ και στις οικονομικές συνέπειές της, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Όπως καλεί η παράδοση στις διμερείς αυτές συναντήσεις, το συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) με την συζήτηση Σαρκοζί και Μέρκελ, παρουσία του γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. Την ίδια ώρα οι εννέα γάλλοι και οκτώ γερμανοί υπουργοί που προγραμματίζεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση θα συζητήσουν για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία, η συνάντηση της Δευτέρας θα αφιερωθεί «στην εμβάθυνση της γαλλογερμανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς», ιδίως σε αυτόν της «φορολογικής σύγκλισης». Στον τομέα αυτό, οι δύο κυβερνήσεις εδώ και πολλές εβδομάδες εργάζονται για την επεξεργασία ενός σχεδίου επιβολής κοινών φόρων επί των επιχειρήσεων.

Το Παρίσι και το Βερολίνο προσπαθούν από κοινού να προωθήσουν εντός της ΕΕ την ιδέα για την επιβολή δασμών στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Κατά τη γαλλική προεδρία, μία σειρά από ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα θα απασχολήσουν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 13:45, ώρα Ελλάδος, στο διάστημα μεταξύ της συνάντησής τους και του επισήμου γεύματος με όλους τους συμμετέχοντες υπουργούς. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος και η καγκελάριος θα βιντεοσκοπήσουν μία κοινή συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων France 2 και ZDF.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χέρμαν Γκρέε, Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, είχε δηλώσει πως η καγκελάριος θα υποστηρίξει τον Σαρκοζί «κατά την προεκλογική εκστρατεία» για τις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε

Στα ύψη η δημοτικότητα της Μέρκελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε