Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέα υποχώρηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας

Νέα υποχώρηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας υποχώρησε κατά 0,9% κατά το τρίτο τρίμηνο εν σχέσει προς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (IΝΕ).

Στην προκαταρκτική του εκτίμηση στα μέσα Νοεμβρίου, το ΙΝΕ διαπίστωνε μία αυξημένη συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατά 0,4% στην τριμηνιαία μεταβλητή του και κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

Η επιδείνωση της ύφεσης κατά το τρίτο τρίμηνο είναι «αποτέλεσμα της ασθενέστερης μείωσης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και της επιβράδυνσης των εξαγωγών» στο 1,7% από 3,7% το περασμένο τρίμηνο, εξηγεί το ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.

Στα ξεχωριστά στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα, διακρίνεται πως οι εξαγωγές της Πορτογαλίας στην Ευρώπη, τον μεγαλύτερο εταίρο της, μειώθηκαν κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο. Καθώς η ύφεση στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα βαθύνει ακόμη περισσότερο κατά το ερχόμενο έτος, τα στοιχεία προοιωνίζονται μία δυσοίωνη προοπτική για την Πορτογαλία.

Σε αντίθεση, η μείωση κατά 7,1% της εσωτερικής ζήτησης (από 8,3% το περασμένο έτος) βάρυνε λιγότερο στην οικονομική δραστηριότητα, εξαιτίας κυρίως μίας «λιγότερο έντονης μείωσης των επενδύσεων», προσθέτει το ΙΝΕ.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το πορτογαλικό ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1% σε τριμηνιαία και κατά 3,1% σε ετήσια βάση.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% εν σχέσει προς την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Οι επίσημες προβλέψεις προϋπολογίζουν επίσης ύφεση 3% για το σύνολο του έτους.

Το πορτογαλικό ΑΕΠ που συρρικνώνεται από το 2011 (-1,7%) κατά το επόμενο έτος αναμένεται να καταγράψει μία πτώση 1%, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους διεθνείς πιστωτές της (EE, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Πιο απαισιόδοξη, η Τράπεζα της Πορτογαλίας υπολογίζει την πτώση αυτή του ΑΕΠ στο 1,6%.

«Προκειμένου να έχει επιτυχία το αρχικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό, θα ήταν αναγκαίο να έχει σταθεροποιηθεί η πτωτική πορεία της οικονομίας. Οι σημερινοί αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν ομολογήσει: η σταθεροποίηση δεν επιτυγχάνεται», δήλωσε ο Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Informação de Mercados Financeiros.

Οι δανειστές της Πορτογαλίας το καλοκαίρι χαλάρωσαν τις απαιτήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, όμως πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως θα σταθεί δύσκολο να τηρηθούν και οι νέοι στόχοι, δεδομένης της ύφεσης. Η χώρα καλείται για το τρέχον έτος να κλείσει το έλλειμμά της στο 5% και στο 4,5% για το 2013.

Όμως το γεγονός πως η ύφεση βαθαίνει καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια της Πορτογαλίας να επιτύχει τους επιβεβλημένους δημοσιονομικούς της στόχους, προσθέτοντας νέους γρίφους στην κυβέρνηση, η οποί καλείται να τηρήσει επακριβώς το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανειακών της συμβάσεων προς την ΕΕ και το ΔΝΤ ενώ ετοιμάζεται να εφαρμόσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αύξησης φόρων στην ιστορία της από το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

WSJ: Οι πολυεθνικές εγκαταλείπουν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε