Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέες απειλές Νταβούτογλου για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ

Δεν θα έχουμε καμία επαφή με την προεδρία αλλά μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 Στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας που αρχίζει την 1η Ιουλίου η Τουρκία δεν θα έχει επαφές με την Προεδρία, αλλά θα έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την υπάτη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον.

    Την πάγια αυτή θέση της Αγκυρας επανέλαβε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου σε ομιλία στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «η Αγκυρα δεν θα έχει καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία γιατί δεν επιθυμεί να ανταμείψει με κανένα τρόπο την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία επιθυμεί τη διατήρηση του στάτους κβο ελπίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα υποχωρήσουν από τις διεκδικήσεις τους».

    Ο Α. Νταβούτογλου σημείωσε ακόμη ότι «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα σε τρεις μέρες αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση η οποία όμως δεν υπάρχει από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος και η Κυπριακή Προεδρία προγραμματισμένη, ενώ η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιο κράτος μέλος, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση που είχε κάνει ο Στ. Φούλε όταν η Αγκυρα έχει απειλήσει με πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ότι δηλαδή: «με όλο το σεβασμό που έχουμε για την Τουρκία, η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας δεν εξαρτάται από τη χώρα αυτή».

    Τέλος κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, η Κάθριν Άστον υπογράμμισε ότι, με την ιδιότητά της εκπροσωπεί και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε