Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέες απολύσεις εργατών στη FIAT

Νέες απολύσεις εργατών στη FIAT

Η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας απόλυσης, με παράλληλη προσφυγή σε ειδική κρατική οικονομική στήριξη, δεκαεννέα εργατών της παραγωγικής μονάδας του Πομιλιάνο Ντ’ Άρκο, έξω από την Νάπολη.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης της επιχείρησης ακολούθησε την απόφαση ιταλικού εφετείου που όριζε ότι οφείλει να επαναπροσλάβει άλλους δεκαεννέα εργάτες, μέλη του συνδικάτου Cgil, που είχαν αποκλεισθεί από την υπογραφή νέων εταιρικών συμβάσεων.

«Πρόκειται για αντίποινα, για συμπεριφορά απαράδεκτη σε μια δημοκρατική ανεπτυγμένη χώρα», υπογράμμισε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του συνδικάτου Fiom Cgil.

Το Cgil πριν από δυο χρόνια, είχε αρνηθεί να υπογράψει τις νέες εταιρικές ατομικές συμβάσεις τις οποίες εν τέλει συναίνεσε να υπογράψει η πλειονότητα των εργατών του Πομιλιάνο Ντ’ Άρκο. Η ιταλική δικαιοσύνη όμως ως σήμερα έχει υποχρεώσει με αποφάσεις της την ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Τορίνο να επαναπροσλάβει εκατόν σαράντα πέντε εργάτες στο Πομιλιάνο.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Fiat επικαλέστηκε για τις αποφάσεις της την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την συνεχή πτώση των πωλήσεων τόσο στην Ιταλία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δυο από τους πιο προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι παρενέβησαν στο ζήτημα.

«Η εργοδοσία πρέπει να πάρει πίσω της απολύσεις. Επιβάλλεται να εξακριβωθεί κατά πόσον μπορεί να επικρατήσει ο διάλογος, όχι μόνο στην συγκεκριμένη υπόθεση αλλά για το σύνολο των εργασιακών σχέσεων», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα είπε από την πλευρά του ότι η απόφαση της Fiat «δεν του άρεσε, αλλά πρόκειται για εσωτερικό, βιομηχανικό θέμα».

Συνδικαλιστές απαίτησαν σήμερα να παρέμβει άμεσα ο πρωθυπουργός Μόντι και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να ανακληθούν οι απολύσεις.

«Η Fiat οφείλει να σεβαστεί το Σύνταγμα, την Δημοκρατία, τους νόμους, και να σταματήσει να φέρεται μυωπικά, ως απόλυτος άρχοντας», είπε εξάλλου ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις.

«Πρόκειται για θέμα ηθικής. Το βάρος από τα λάθη και τις ευθύνες, δεν μπορεί να πέφτει στις πλάτες των εργατών», υπογράμμισε ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Οι δεκαεννέα απολυθέντες μπορεί και να μην καταφέρουν καν να λάβουν τα προβλεπόμενα κρατικά επιδόματα (80% του μισθού για ένα χρόνο, με βαθμιαία μείωση, στην συνέχεια, ως την λήξη του τρίτου έτους) διότι είχαν επαναπροσληφθεί, με νέες συμβάσεις, πριν από μόλις ένα χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας του Τορίνο Σέρτζιο Μαρκιόνε πριν από μόλις δυο ημέρες ανακοίνωνε ότι «δεν πρόκειται να κλείσει καμία από τις τέσσερις παραγωγικές μονάδες που διαθέτει στην Ιταλία, έστω και αν τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλα 2.000 άτομα απολύει η Fiat

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε