Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Νέες εκρήξεις στην Τρίπολη – Ομπάμα: “Ο Καντάφι έχει εξασθενήσει σημαντικά”

REUTERS
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης μετά από αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων. Ο Ομπάμα πιστεύει ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει, πλέον, εξασθενήσει σημαντικά.
Δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
 
Μία σειρά δυνατών εκρήξεων είχαν συνταράξει την πρωτεύουσα Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, για τις οποίες το κρατικό κανάλι της Λιβύης, ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των ” επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων “.
 
Πρόκειται για την ένατη ημέρα στη σειρά από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της συμμαχίας των κρατών, που ανέλαβαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, που πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές, εναντίον στόχων του καθεστώτος, του Μουαμάρ Καντάφι.
 
 
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ότι ο στόχος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων, είναι να εφαρμόσουν σταθερή πίεση στον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, έτσι ώστε αυτός ” τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία “.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, έχουν ” εξασθενήσει σημαντικά “, το καθεστώς του Καντάφι. ” Αυτή τη στιγμή έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης “, επεσήμανε ο Ομπάμα.
 
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι. ” Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω “, είπε χαρακτηριστικά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή του, για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης, προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη.
 
” Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στο λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πιο ειρηνική και πιο σταθερή Λιβύη “, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
 
Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε στη συνέντευξή του, ότι η ακολουθούμενη πολιτική, στο ζήτημα της Λιβύης, δεν θα πρέπει, απαραίτητα, να αντιμετωπίζεται σαν ” Δόγμα Ομπάμα “, καθώς κάθε χώρα στην περιοχή είναι διαφορετική.
 
Το γεγονός ότι ασκείται στρατιωτική πίεση στη Λιβύη, όπως επεσήμανε, ” Δεν σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τριγυρνάμε στον κόσμο, προσπαθώντας, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, να επιβάλουμε η να εγκαθιδρύσουμε, συγκεκριμένα πολιτικά καθεστώτα “.
 
 
Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης από Βρετανία και Κατάρ
 
Η Βρετανία και το Κατάρ, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, διεμήνυσαν στο λαό της χώρας, την Τετάρτη, ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον.
 
Η Βρετανία φιλοξένησε τη διεθνή συνδιάσκεψη της Τρίτης, κατά την οποία κράτη αλλά και οργανισμοί, ενίσχυσαν την πίεση στον Καντάφι, να παραιτηθεί από την ηγεσία της Λιβύης, ξεκαθαρίζοντας ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί,όσο αυτός θα απειλεί τον λαό του, εξαιτίας της διαμάχης με τους αντικαθεστωτικούς που του ζητούν να εγκαταλείψει άμεσα μετά από 41 χρόνια ηγεμονίας, την εξουσία.
 
Στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση ενός καινούργιου σχήματος που θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με την αραβική χώρα του Κατάρ να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση του νέου οργανισμού.
 
” Όλη αυτή η πρωτοβουλία, η συνδιάσκεψη, η Ομάδα Επαφής, η διεθνής λύση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο συνταγματάρχη Καντάφι, που λέει ότι εμείς δεν θα σου επιτρέψουμε να συνεχίσεις τις αγριότητες κατά του ίδιου του λαού σου “, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον και ο ομόλογός του από το Κατάρ Σείχης Χαμάντ μπιν Τζαζίμ αλ-Θάνι.
 
Σε άρθρο που δημοσιεύει την Τετάρτη αραβική εφημερίδα που έχει έδρα στο Λονδίνο, φιλοξενούνται τα συμπεράσματα της συνόδου, όπου δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο εξοπλισμού των εξεγερμένων ή σε λύση παροχής της δυνατότητας στον Μουαμάρ Καντάφι να διαφύγει σε χώρα επιλογής του στο εξωτερικό.Οι δύο αυτές πιθανότητες ήταν από τις ιδέες που ακούστηκαν ώστε να αποφευχθεί η παγίωση ενός αδιεξόδου στην κρίση της Λιβύης.
 
Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαπιστώσει πολύ μικρή ανάμιξη της Αλ Κάϊντα και της οργάνωσης Χεζμπολά, ανάμεσα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, όπως κατέθεσε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, την Τρίτη.
 
Ο Ναύαρχος των ΗΠΑ, Τζέϊμς Σταυρίδης, διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, ότι υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας των τρομοκρατικών οργανώσεων στο χώρο των εξεγερμένων, αλλά το θέμα ακόμα τελεί υπό στενή διερεύνηση, καθώς η Δύση τώρα αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για τους αντάρτες.
 
” Έχουμε κάποιες ενδείξεις ανάμιξης της Αλ Κάϊντα και της Χεζμπολά “, κατέθεσε ο Σταυρίδης και προσέθεσε ότι ” Γινόμαστε δέκτες αντιφατικών γεγονότων. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω ξεκάθαρα στοιχεία που να μου επιτρέπουν να πω ότι υπάρχει αξιόλογη παρουσία της Αλ Κάϊντα ή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης είτε στις τάξεις, είτε περιφερειακά των δυνάμεων των επαναστατών “.
 
Ο Ναύαρχος Σταυρίδης τόνισε στην αναφορά του ότι η έρευνες των υπηρεσιών κατέδειξαν ότι ” οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών είναι άντρες και γυναίκες με υπευθυνότητα, που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Καντάφι” και ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες για την αντιπολίτευση στη Λιβύη.
 
” Εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή τον ιδεολογικό προσανατολισμό, την σύνθεση αλλά και τα στοιχεία της προσωπικότητας αυτών που αποτελούν την ηγεσία των δυνάμεων των εξεγερμένων “, δήλωσε ο Σταυρίδης.
 

Διαβάστε επίσης
Καντάφι: “Σταματήστε την βάρβαρη επίθεση”

Πρέπει να φύγει άμεσα ο Καντάφι συμφώνησαν στην σύνοδο για την Λιβύη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε