Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέες πιέσεις στο Ιράν από ΗΠΑ και Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Νέες, πιο αυστηρές κυρώσαν στο Ιράν προανήγγειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν αλλάξει στάση.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή από την επιβολή νέων πιο αυστηρών κυρώσεων όσον αφορά στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τόνισε ο Γκλιν Ντέιβις κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι το Ιράν στάση και θα αναζητήσει την οδό των διαπραγματεύσεων». 

«Αν δε γίνει τίποτε, η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αξιώσει την επιβολή νέων πιο αυστηρών κυρώσεων για να φέρει το Ιράν προ των ευθυνών του», κατέληξε, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ταχθεί υπέρ των νέων κυρώσεων αν η Τεχεράνη εξακολουθήσει να μην είναι συνεργάσιμη. 

«Η ΕΕ προτίθεται να δεσμευτεί σε μια διαδικασία με το Ιράν για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, αν το Ιράν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις προς αύτη την κατεύθυνση», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΕΕ, όπως την παρουσίασε στη σύνοδο η ισπανική προεδρία. 

«Ωστόσο η επιμονή του Ιράν να μην ικανοποιεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις απαιτεί μια σαφή απάντηση, κυρίως κατάλληλα μέτρα. Η ΕΕ θα υποστηρίξει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αν το Ιράν συνεχίσει να μην συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να συμβαδίσει με τη διαδικασία αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας», προστίθεται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έκρινε πως «δε είναι συνετό να βάλουμε το Ιράν στη γωνία. Είναι σώφρον να κάνουμε διαπραγματεύσεις». Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που περιοδεύει στη Λατινική Αμερική. Στόχος της Αμερικανίδας υπουργού στο ταξίδι της Βραζιλίας είναι η εξασφάλιση της υποστήριξης της Βραζιλίας για κινήσεις για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε