Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Νέες συγκρούσεις και ταραχές στο Ιράν

Από τις σημερινές συγκεντρώσεις για την μέρα ανεξαρτησίας στο Ιράν. ΦΩΤΟ REUTERS
Από τις σημερινές συγκεντρώσεις για την μέρα ανεξαρτησίας στο Ιράν. ΦΩΤΟ REUTERS

Δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια διαδηλώσεων. Καταγγελίες για ηλεκτρονική παρακουλούθηση των διαδηλωτών από το καθεστώς.

Ταραχές και πάλι στους δρόμους της πρωτεύουσας του Ιράν, που την Πέμπτη γιόρτασε την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η απόφαση της κυβέρνησης της Τεχεράνης να μπλοκάρει τις αντι-διαδηλώσεις της  με σοβαρούς περιορισμούς στα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες δεν σταμάτησε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Μεχντί Καρουμπί και Μοχάμεντ Χαταμί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Όπως είπε ο γιος του Καρουμπί ο πατέρας του βγήκε από το αυτοκίνητο του, καθώς οι υποστηρικτές του είχαν πλημμυρίσει τον δρόμο και δεν μπορούσε να περάσει. Λίγο αργότερα όμως αστυνομικές δυνάμεις με πολιτικά κατάφεραν να τον πλησιάσουν και του επιτέθηκαν με μαχαίρια, γκλόπ και δακρυγόνα.

Στη συνέχεια οι σωματοφύλακες του τον φυγάδευσαν με ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επιτέθηκαν οι αστυνομικοί και τραυμάτισαν έναν σωματοφύλακα. Στις διαδηλώσεις συνελήφθη και η εγγονή του Ροχολά Χομεϊνί, που ήταν ο ηγέτης της επανάστασης του 1979.

Οι ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση κανονικών πυρομαχικών, δακρυγόνων και σφαιρών χρώματος που πετούσαν στους διαδηλωτές, προκειμένου να τους “σημαδέψουν” και να τους διακρίνουν αργότερα. Στους δρόμους της Τεχεράνης, όπως αναφέρουν οι ιστοσελίδες, βρίσκονται και φορτηγά της αστυνομίας, κανόνια νερού και ελικόπτερα πετούν από την μία άκρη της πρωτεύουσας στην άλλη.

Ένας οπαδός της αντιπολίτευσης είπε σε ιστοσελίδα ότι “εγώ και οι φίλοι μου που στεκόμασταν μαζί στο δρόμο δεχθήκαμε μία κλήση από το Υπουργείο Πληροφοριών και είπαν ότι: έχουμε την διεύθυνση σου, τον αριθμό του τηλεφώνου σου και το email σου και όλα τα υπόλοιπα. Αν συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις θα σε συλλάβουμε στο λεπτό”.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τι πραγματικά συμβαίνει στο Ιράν, εξαιτίας του περιορισμού και της λογοκρισίας που έχει επιβληθεί στα ΜΜΕ. Βέβαια να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ιράν έχει ήδη καταδικάσει διαδηλωτές σε θάνατο και έχει μετατρέψει σε ποινικό αδίκημα την αποστολή μηνυμάτων για την οργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.    

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε