Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ

Νέες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις έντονες επικρίσεις της τους τελευταίους μήνες για την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας σε τουλάχιστον 60 τομείς, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί αύριο Τρίτη, στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, το οποίο θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πρόκειται για την ενίσχυση της συνεργασίας κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας και του εμπορίου, καθώς και στην ενίσχυση των σχέσεων με εννέα ευρωπαϊκές υπηρεσίες όπως η Europol και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφεται τη στιγμή που αρκετούς μήνες τώρα, οι τόνοι έχουν αυξηθεί στους κόλπους της ΕΕ σε βάρος της πολιτικής που ασκεί το Ισραήλ όσον αφορά την εποικιστική του δραστηριότητα.

Το Μάιο οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών είχαν καταγγείλει επίσης την επιτάχυνση του ρυθμού της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, εκτιμώντας ότι απειλεί να καταστήσει “αδύνατη” την ύπαρξη δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, και επικρίνοντας τον “εξτρεμισμό” και τη “βία” των εβραίων εποίκων.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι εξήντα συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης που χρονολογείται στο 2005 και συνιστά σημαντική “αναπροσαρμογή” των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ.

Ωστόσο άλλοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι το μήνυμα που δίνεται, δεν είναι πολύ σαφές. “Μια ακόμη φορά ακούμε επικριτικά λόγια από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη οι υποθέσεις εξελίσσονται σαν να μην συμβαίνει τίποτε”, παραδέχεται ένας από αυτούς κρίνοντας ότι οι δηλώσεις της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή “δεν είναι παρά θέατρο”.

Από ισραηλινής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πολ Χίρτσον είπε ότι δεν είναι ενήμερος για κάποιο “μεγάλο σχέδιο διεύρυνσης της συνεργασίας” κρίνοντας “καλοδεχούμενη” οποιαδήποτε βελτίωση της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί προσβλέπουν αρκετά χρόνια τώρα στη σύσφιξη των σχέσεων με την ΕΕ, τον πρώτο τους εμπορικό εταίρο, αλλά η ΕΕ σταμάτησε τη διαδικασία αυτή μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές του 2009.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον θα είναι απούσα κατά την αυριανή συνεδρίαση και θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Στο σχέδιο ομιλίας της, η Μαρκουλλή θα υπογραμμίσει ότι η ΕΕ είναι “έτοιμη να εφαρμόσει ενεργά και με προτεραιότητα τη νέα συνεργασία”.

Ένα βασικό στοιχείο της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ έχει παγώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η συμφωνία της αμοιβαίας αναγνώρισης των βιομηχανικών προϊόντων ACCA. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι ένα από τα προβλήματα παραμένει το καθεστώς των προϊόντων που παρασκευάζονται στους εβραϊκούς οικισμούς που είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναχώρησε το πρωί από το Τελ-Αβίβ για τις Βρυξέλλες για να ασκήσει πίεση σήμερα στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να συμπεριλάβουν τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στη λίστα της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ στις λίστες τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι όμως η ΕΕ.

Ο Λίμπερμαν θα ζητήσει επίσης την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και στα εβραϊκά και ισραηλινά ιδρύματα στην Ευρώπη, μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Βουλγαρία με πέντε Ισραηλινούς νεκρούς.

Το Ισραήλ κατηγορεί την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου για “στενή συνεργασία” με την Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινοί αστυνομικοί καταδικάστηκαν για το θάνατο ενός Παλαιστίνιου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε