Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 26 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Nein ξανά στην Τουρκία από Μέρκελ

Nein ξανά στην Τουρκία από Μέρκελ
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.03.2010 | 11:38
Πρώτη δημοσίευση: 22.03.2010 | 11:38

Η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε ξανά κατά της πλήρους ένταξης. «Θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουμε σε προνομιακή συνεργασία, σε μια πολύ στενή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ»...

 
Μια εναλλακτική στενή σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή της στην Τουρκία στις 29 Μαρτίου. Στο παρελθόν, πάντως, η Άγκυρα είχε απορρίψει παρεμφερείς προτάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες».
 
Σε συνέντευξή της στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο Deutsh-landradio, η Μέρκελ τάχθηκε για ακόμη μία φορά κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υπέρ μιας προνομιακής σχέσης, ενώ εξήρε την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των νεαρών Τούρκων της Γερμανίας στη γερμανική κοινωνία.
 
«Είμαι της άποψης ότι θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουμε σε μια προνομιακή συνεργασία, με άλλα λόγια, σε μία πολύ στενή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.», δήλωσε η Μέρκελ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία στις 29 Μαρτίου.
 
Ερωτηθείς για το αν η σημερινή κρίση στην Ε.Ε. τη βοηθάει να πείσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ευρώπη δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να προσφέρει στην Άγκυρα προοπτική ένταξης, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο».
 
«Η άποψή μου στο ερώτημα αν η Τουρκία θα πρέπει να έχει προοπτική ένταξης ή όχι δεν εξαρτάται από το υψηλό έλλειμμα που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Η άποψή μου είναι υπέρ της προνομιακής εταιρικής σχέσης, ότι, δηλαδή, θα πρέπει να επιδιωχθεί η στενή σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Αυτή ήταν ή θέση μου προ της οικονομικής κρίσης και αυτή εξακολουθεί να είναι και μετά την κρίση».
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η επίσκεψή της αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικονομικό-πολιτιστικών σχέσεων με την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη και Εσεν είναι τη χρονιά αυτή Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης).
 
Η Μέρκελ θα έχει επίσης συζητήσεις και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ενσωμάτωση των Γερμανών μεταναστών τουρκικής καταγωγής. 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο