Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

«Νεκρό» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα

«Νεκρό» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα
Ο Σαουδάραβας Σαΐντ Άλι αλ-Σέχρι, ο “υπ’ αριθμόν 2” στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα της Υεμένης, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του στρατού στα ανατολικά της χώρα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι ο θάνατος του υψηλόβαθμου στελέχους αποτελεί ένα “ισχυρό πλήγμα” για την εξτρεμιστική οργάνωση.
 
Εκτός από τον αλ-Σέχρι, ο οποίος είχε κρατηθεί για ένα διάστημα στις φυλακές του Γκουαντάναμο, άλλοι έξι άνδρες έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση αυτή, στην κοιλάδα Χαντραμούτ. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρεται ότι “οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης εξαπέλυσαν την επίθεση στην κοιλάδα Χαντραμούτ, σκοτώνοντας τον Σαουδάραβα τρομοκράτη Σαΐντ Άλι αλ-Σέχρι και έξι τρομοκράτες που τον συνόδευαν”. Όλοι τους φέρονται να ήταν μέλη της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Aqpa).
 
Ο θάνατος του αλ-Σέχρι δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα από ανεξάρτητες πηγές. Μία πηγή τοπικής φυλής έκανε λόγο για μια χερσαία επιχείρηση του στρατού στην επαρχία Χαντραμούτ, την περιοχή απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια του ιδρυτή της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.
 
Η Apqa δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 με τη συγχώνευση του σαουδαραβικού και του υεμενίτικου παρακλαδιού της Αλ Κάιντα. Επικεφαλής της είναι ο Υεμενίτης Νάσερ αλ-Ουαχίσι ο οποίος πέρυσι τον Ιούλιο, μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν, δήλωσε υποταγή στον διάδοχό του, τον Αιγύπτιο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.
 
Τον Αύγουστο του 2009 η Aqpa οργάνωσε μια επίθεση στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, εναντίον του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, του επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο οποίος πάντως γλίτωσε ως εκ θαύματος. Την ίδια χρονιά η οργάνωση έστειλε τον Νιγηριανό Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ να ανατινάξει εν πτήσει ένα αμερικανικό αεροσκάφος ανήμερα τα Χριστούγεννα. Και αυτή η επίθεση απέτυχε ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τοποθέτησε παγιδευμένα δέματα σε εμπορικά αεροσκάφη που είχαν ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, όμως οι βόμβες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε