Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Νεκροί δυο από τους δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια – Αναγνώρισαν τρίτο ύποπτο – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Νεκροί δυο από τους δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια – Αναγνώρισαν τρίτο ύποπτο – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

– 14 νεκροί και 17 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας αιματηρής επίθεσης στην Καλιφόρνια.
– Νεκροί δυο από τους δράστες, ένας άνδρας και μια γυναίκα.
– Ως ύποπτος αναγνωρίστηκε και ένας άνδρας που ονομάζεται Σαγιέντ Φαρούκ
– Τρεις άγνωστοι εισέβαλαν σε κέντρο ατόμων με ειδικές ανάγκες και γάζωσαν όσους βρίσκονταν εκεί.
– Η επίθεση έγινε στη διάρκεια χριστουγεννιάτικου πάρτι.
– Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην αστυνομία και τους δράστες.
– Νόμιμα αγορασμένο το ένα από τα όπλα της επίθεσης.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Πως να περιγράψεις ξανά το θάνατο λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς. Πως να περιγράψεις ακόμη ένα μακελειό στις ΗΠΑ. Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από το αιματοκύλισμα του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ, όπου ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα, εκτέλεσε 26 ανθρώπους, έρχεται ακόμη ένα μακελειό. Θύματα αυτή τη φορά άνθρωποι με αναπηρίες.

Αυτούς στοχοποίησαν οι τρεις δράστες, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα όπως φαίνεται, όταν εισέβαλαν σε κέντρο ατόμων με αναπηρία στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. 14 νεκροί, 17 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Τα θύματα βρίσκονταν στο κέντρο για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Μετά τον πανικό που επικράτησε, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν από το σημείο της επίθεσης, αλλά ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία, που κατάφερε να τους εντοπίσει. Ο μαύρο SUV που οδηγούσαν εγκλωβίστηκε από την αστυνομία και εκεί άρχισε νέος γύρος ανταλλαγής πυροβολισμών. Οχήματα των ειδικών δυνάμεων είχαν περικυκλώσει το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών. Μάλλον δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Το ανθρωποκυνηγό ξεκίνησε από ένα σπίτι στην περιοχή Ρέντλαντς. Το σπίτι δεν αποκλείεται να είναι το Σαγιέντ Φαρούκ, ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, δυο από τους υπόπτους, ένας άνδρας και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν. Τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Έγινε γνωστό όμως το όνομα ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις, του Σαγιέντ Φαρούκ. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν είναι ένας από τους δράστες που εισέβαλαν στο κέντρο ή εμπλέκεται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Ο κουνιάδος του, Φαρχάν Καν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Κέντρο Αμερικανικών και Ισλαμικών Σχέσεων, δήλωσε πως βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, μη μπορώντας να πιστέψει ότι έχει συμβεί. “Δεν είχα ιδέα” είπε, σημειώνοντας πως είχε δει τον ύποπτο για τελευταία φορά πριν από σχεδόν μια εβδομάδα.

Με το όνομα αυτό βρίσκεται καταχωρημένος ένας υπάλληλος της υπηρεσίας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο.

Το FBI και η αστυνομία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας. Αλλά όπως τονίζουν είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί το οτιδήποτε. Το σίγουρο είναι πως οι δράστες ήταν βαριά οπλισμένοι, με τουφέκια και πιστόλια και φορούσαν στρατιωτικού τύπου ρούχα. Τα κίνητρά τους, ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστά. Τουλάχιστον ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση έχει αγοραστεί νόμιμα και οδηγεί σε άτομο που πιστεύεται πως συνδέεται με το νέο μακελειό.

Εκτός από την τρομοκρατία φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ένα ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλειστεί: να ξεκίνησαν όλα από έναν καυγά. Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικου πάρτι των υπαλλήλων της υπηρεσίας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναντίνο. Σύμφωνα με αμερικάνικά ΜΜΕ, στη διάρκεια του πάρτι ξέσπασε καυγάς και ένα άτομο εγκατέλειψε το χώρο. Δεν είναι σαφές αν συνδέεται με ό,τι ακολούθησε. Ο οπλισμός και ο τρόπος που ήταν ντυμένοι οι δράστες, οι δυο που σκοτώθηκαν τουλάχιστον, δεν παραπέμπει σε έναν καυγά που κατέληξε σε τραγωδία.

Δέκα ώρες μετά το μακελειό, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό σχετικά με τα θύματά του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 17 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Σαν Μπερναντίνο όπου έγινε η πιο αιματηρή επίθεση στις ΗΠΑ μετά το Σάντι Χουκ βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από το Λος Άντζελες και είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων.

Πηγή φωτογραφίας: BBC

Τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και καταδίκασε για άλλη μια φορά. “Ένα πράγμα ξέρουμε ότι έχουμε ένα μοτίβο μαζικών δολοφονιών στη χώρα αυτή που δεν έχει αντίστοιχό του πουθενά στον κόσμο”, σημείωσε.

Με πληροφορίες από Guardian, CNN και BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε