Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Nεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις στην Αίγυπτο

Nεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 2 νεκροί, πάνω από 370 τραυματίες, 170 συλλήψεις στα χθεσινοβραδινά επεισόδια.

Ο στρατός της Αιγύπτου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Καΐρου, στην περιοχή γύρω από το υπουργείο Άμυνας, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες ανάμεσα σε στρατεύματα και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ένας στρατιωτικός και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 373 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια Βελγίδα δημοσιογράφος, τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ενώ στρατιωτικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν 170 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις προεδρικές εκλογές, τη βία κατά των διαδηλωτών -δύο ημέρες μετά το θάνατο 11 ανθρώπων- και καλούσαν σε εξέγερση για την ανατροπή του επικεφαλής του ΑΣΕΔ, του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι.

Ο στρατός χρησιμοποίησε αρχικά αντλίες με νερό υπό πίεση, κατόπιν δακρυγόνα, ενώ αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων πετούσαν πέτρες, με ρόπαλα.

“Στρατάρχη, φύγε!”, φώναζαν διαδηλωτές. “Η επανάστασή μας δεν θα πεθάνει!”.

Τα επεισόδια ξέσπασαν λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν την πρώτη διαδικασία στην οποία οι Αιγύπτιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας, δεκαπέντε μήνες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ.

Τα στρατεύματα επενέβησαν όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να κόβουν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί για τον αποκλεισμό του υπουργείου Άμυνας και να ρίχνουν μεταλλικούς φράκτες στη συνοικία Αμπασίγια. Ορισμένοι από τους ισλαμιστές φώναζαν “Αλλάχου Άκμπαρ”.

Στρατεύματα απέκλεισαν πολλούς δρόμους ανάμεσα στην Αμπασίγια και το κέντρο με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ορισμένοι πυροβόλησαν στον αέρα.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA, που επικαλέστηκε το υπουργείο Υγείας, ένας νεοσύλλεκτος στρατιώτης έχασε τη ζωή του. Είχε τραυματιστεί από μια σφαίρα στο στομάχι.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν λίγο πριν την αυγή από την οροφή ενός τεμένους στην Αμπασίγια. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναρριχήθηκαν στο μιναρέ, κατέβασαν 10 ανθρώπους και τους απομάκρυναν.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επρόκειτο να λήξει στις 08:00. Ο στρατός “κάλεσε όλους τους πολίτες να την τηρήσουν αλλιώς ο στρατός θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όσους αποπειραθούν να την παραβιάσουν”, ενώ δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για τις χθεσινές ταραχές θα διωχθούν ποινικά.

Στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υποστήριζαν ότι τα αιματηρά επεισόδια βίας των τελευταίων ημερών είναι ενορχηστρωμένα από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν σκοπό “να καθυστερήσουν την πολιτική μετάβαση της Αιγύπτου”.

179 προφυλακίσει
ς

Μετά τη σύλληψη 320 ανθρώπων, η στρατιωτική εισαγγελία αποφάσισε την προφυλάκιση 179 εξ αυτών, ανάμεσα στους οποίους είναι δεκατρείς γυναίκες, για 15 ημέρες εν’ αναμονή των αποτελεσμάτων της εισαγγελικής έρευνας.

‘Υστερα από πεντάωρη ανάκριση στη διάρκεια της νύχτας, στους κρατουμένους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον στρατιωτών, για συγκέντρωση σε στρατιωτική ζώνη και για παρεμπόδιση του έργου των ενόπλων δυνάμεων. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Διαβάστε
Νέες ταραχές στην Αίγυπτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε