Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Νεκροί και αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Ουγκάντα

Νεκροί και αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Ουγκάντα

Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 100, ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 30, σήμερα στην ανατολική Ουγκάντα, ύστερα από την εκτεταμένη κατολίσθηση, που έγινε χθες Δευτέρα και έθαψε κάτω από τόνους λάσπης δύο μεγάλα χωριά μιας περιοχής φυτειών καφέ, στους πρόποδες του όρους ‘Ελγκον, αναφέρει η κυβέρνηση.

Ο ‘Ερυθρός Σταυρός στην Ουγκάντα εκτιμά ότι οι νεκροί από την κατολίσθηση ανέρχονται στους 18.

Την κατολίσθηση, της οποίας επέζησαν 178 πολίτες, προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές και στο πέρασμά της παρέσυρε πολυάριθμους κορμούς δέντρων και θάμνους. Θεωρείται ευτύχημα ότι η κατολίσθηση έγινε τις πρώτες απογευματινές ώρες, που ο κόσμος δουλεύει ακόμα και τα παιδιά είναι στο σχολείο, επειδή αλλιώς ο απολογισμός θα ήταν κατά πολύ ανώτερος.

Σε ένα σημείο της περιοχής είναι ορατή να εξέχει μέσα στη λάσπη μια στέγη κατοικίας, με πολλούς ανθρώπους πάνω της.

‘Όπως αφηγήθηκε στο Ρόιτερς ο 26χρονος Τζούλιους Ουαμπουτέγια, “την ώρα της κατολίσθησης αισθάνεσαι το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια σου, βλέπεις τους κορμούς των δέντρων να τρέμουν, όλα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου”. Η έγκυος σύζυγός του ανασύρθηκε μέσα από τη λάσπη και νοσηλεύεται. ‘Όμως μια άλλη κάτοικος της περιοχής η Μέρι Λουμπάγκο έχασε στην κατολίσθηση όλους ανεξαιρέτως τους συγγενείς της.

‘Έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον φόβο πρόσθετων κατολισθήσεων 400 χιλιάδες άνθρωποι, που χρήζουν επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην ανατολική Ουγκάντα οι κατολισθήσεις είναι συνήθεις και φονικές: δεκάδες πολίτες βρήκαν το θάνατο σε παρόμοια φυσική καταστροφή τον Μάρτιο του 2010, ενώ πέρυσι οι νεκροί από κατολίσθηση στην ανατολική Ουγκάντα, κατά μήκος της μεθόριου με την Κένυα, ήταν 23.

‘Όλη η ανατολική Ουγκάντα έχει φυτείες καφέ, και η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος σε όλη την Αφρική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε