Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Ένας χιλιανός έφηβος υπέκυψε νωρίς χθες μετά τον τραυματισμό του στο στήθος από σφαίρα την Πέμπτη, την δεύτερη ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Ήταν ο πρώτος θάνατος στην διάρκεια της πολύμηνης κοινωνικής αναταραχής.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 16χρονος ονομαζόταν Μανουέλ Γκουτιέρες και πρόσθεσε ότι τραυματίστηκε στο στήθος στην διάρκεια αψιμαχιών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς τη νύχτα στο Σαντιάγο, εν μέσω της 48ωρης γενικής απεργίας στην διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια και σποραδικές λεηλασίες.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Χιλής, ο αδελφός του εφήβου κατηγόρησε αστυνομικούς που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο πως άνοιξαν πυρ στην διάρκεια επεισοδίων σε συνοικία στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Η αστυνομία διέψευσε ότι ευθύνεται, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποίησε όπλα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι 1.394 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια, ενώ 153 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Στις κινητοποιήσεις κάλεσαν συνδικάτα και φοιτητικές παρατάξεις. Σύμφωνα με τις αρχές, 175.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Οι διοργανωτές αντίθετα ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές ήταν 600.000.

Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν συχνά τους τελευταίους τρεις μήνες απαιτώντας δωρεάν, δημόσια και ποιοτική παιδεία. Οι κινητοποιήσεις είναι οι μεγαλύτερες μετά το τέλος της δικτατορίας στη Χιλή το 1990.

Ο πρόεδρος Πινιέρα κάλεσε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. “Πόσους ακόμη θανάτους θα πρέπει να θρηνήσουμε;”, δήλωσε στην διάρκεια επίσκεψής του στη νότια Χιλή. “Έχει έλθει η ώρα. . . να κάτσουμε μαζί γύρω από ένα τραπέζι ειρηνικά, όχι σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει πόλεμο. Έχει έλθει η ώρα για ενότητα, διάλογο και συμφωνίες”, υποστήριξε.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ο Πινιέρα είναι ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη χώρα από τις ημέρες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), στο μέσον της θητείας του. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησής του τον περασμένο μήνα, ο δεύτερος αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο του 2010, δεν μετέβαλε το πολιτικό κλίμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε