Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Νεκρός ανταποκριτής του Press TV στη Συρία

Νεκρός ανταποκριτής του Press TV στη Συρία

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο επιτελείο του στρατού της Συρίας στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Ο Ελεύθερος Στρατός έπληξε το κτίριο του Γενικού Επιτελείου στην πλατεία Ουμαγιάντ της Δαμασκού και δεκάδες (άνθρωποι) σκοτώθηκαν στις δύο ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε το γραφείο πληροφοριών του στρατιωτικού συμβουλίου του ΕΣΣ σε ανακοίνωσή του.

Αντίθετα, ο στρατός ανέφερε ότι οι δύο εκρήξεις στην Δαμασκό τραυμάτισαν «μερικούς φρουρούς», αλλά κανέναν από τους ανώτερους αξιωματικούς, σε μια ανακοίνωσή του η οποία αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

«Ένοπλες συμμορίες τρομοκρατών που έχουν δεσμούς με το εξωτερικό διέπραξαν μια νέα τρομοκρατική ενέργεια το πρωί ανατινάζοντας ένα όχημα φορτωμένο με εκρηκτικά και πυροδοτώντας μια βόμβα στο γενικό επιτελείο στρατού, η οποία (επίθεση) προκάλεσε ζημιές στο κτίριο, προκαλεσε πυρκαγιά και τραυμάτισε μερικούς φρουρούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί είναι «σώοι και ασφαλείς», κατά την ίδια πηγή.

Μετά την διπλή επίθεση ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος του επιτελείου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκανε λόγο για θύματα και στις δύο πλευρές. Ωστόσο το επιτελείο δεν έκανε λόγο για μάχη, αν και ανέφερε πως οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από «πυρά χωρίς διάκριση (. . .) για την κατατρομοκράτηση των πολιτών», και πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις της τάξης «κατεδίωκαν (τους αντάρτες) στην περιοχή».

Επίσης ένας ανταποκριτής του αγγλόφωνου ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου Press TV σκοτώθηκε από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή, ενώ ο επικεφαλής του γραφείου του ίδιου δικτύου στην Δαμασκό τραυματίστηκε, όπως μετέδωσε το κανάλι σήμερα.

«Αντάρτες στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό επιτέθηκαν στο προσωπικό του Press TV και σκότωσαν έναν από τους ρεπόρτερ μας», μετέδωσε το δίκτυο.

Ο Μαγιά Νασέρ, ανταποκριτής του δικτύου στην Δαμασκό, τραυματίστηκε στο λαιμό και εξέπνευσε ενώ ο Χουσεΐν Μουρταντά, επικεφαλής του γραφείου στην Δαμασκό, τραυματίστηκε, καθώς κάλυπταν τις επιθέσεις στο επιτελείο, σύμφωνα με το Press TV. Ο Μουρταντά, επίσης επικεφαλής του γραφείου του αραβόφωνου δικτύου αλ Άλαμ του Ιράν στην Δαμασκό, είχε τραυματιστεί και νωρίτερα αυτό τον μήνα ενώ ταξίδευε με κυβερνητικές δυνάμεις που έπεσαν σε ενέδρα.

Πάνω από 20 ξένοι και Σύροι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ).

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την έναρξη στη Νέα Υόρκη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώπιον της οποίας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μιλώντας για την συριακή κρίση έκανε λόγο για μια «περιφερειακή καταστροφή με συνέπειες παγκόσμιας εμβέλειας».

Πληροφορίες που έδωσε νωρίτερα σήμερα το Παρατηρητήριο ανέφεραν ότι 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι γυναίκες και τρία παιδιά, εκτελέστηκαν τα ξημερώματα σήμερα μέσα στα σπίτια τους από πολιτοφύλακες.

Η κρίση στη Συρία εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.000 ανθρώπους.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, της μόνης οργάνωσης αρωγής η οποία παραμένει στο πεδίο τους 18 μήνες που διαρκεί η σύγκρουση, είπε ότι χρειάζονται προμήθειες κατεπειγόντως. «Πρέπει να επικεντρωνόμαστε κυρίως στις υγειονομικές ανάγκες και τις ανάγκες στέγασης διότι έχουν εκτοπιστεί 1,5 εκατ. πολίτες», είπε ο Άμπντουλ Ραχμάν Άταρ στην διάρκεια επίσκεψής του στο Όσλο. «Χρειαζόμαστε περισσότερες προμήθειες κάθε είδους», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκατέλειψε τον Ασαντ και η αδερφή του!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε