Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Νεκρός και δεύτερος πυροσβέστης από τη φωτιά στην Κύπρο – Ανεξέλεγκτος μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης

Νεκρός και δεύτερος πυροσβέστης από τη φωτιά στην Κύπρο – Ανεξέλεγκτος μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης

– Νεκροί είναι οι Ανδρέας Σοφοκλέους και ο Μάριος Αριστοτέλους
– Πατέρας πέντε παιδιών ο ένας νεκρός πυροσβέστης
– Μέσα στην ημέρα φτάνουν οι εναέριες ενισχύσεις από Γαλλία και Ιταλία
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Κύπρο από την καταστροφική φωτιά που βρίσκεται που μαίνεται εκτός ελέγχου από την Κυριακή στους πρόποδες του Τροόδους. Μέχρι στιγμής δυο πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Μάριος Αριστοτέλους, 44 ετών, είναι ο δεύτερος πυροσβέστης που χάνει τη ζωή του στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της. Βρισκόταν σε βυτιοφόρο που ανατράπηκε τη Δευτέρα (20.06.2016) και έπεσε σε γκρεμό 20 μέτρων. Στο ίδιο όχημα βρισκόταν και ο 49χρονος Ανδρέας Σοφοκλέους, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του. Ο Αριστοτέλους είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλλά υπέκυψε στα τραύματά του. Στο ίδιο όχημα βρισκόταν και τρίτος δασοπυροσβέστης, ο οποίος νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Ίωνας Νικολάου τόνισε πως η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Το κρίσιμο μέτωπο, τόνισε ο κ. Νικολάου, έχει μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή Σολέα και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης από τις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (21.06.2016) στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μετέχουν 16 εναέρια μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται στη μάχη να ριχθούν και αεροσκάφη από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή αφού υπολογίζεται ότι η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους.

Πιο αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:

Υπό έλεγχο έχει τεθεί το δυτικό μέρος της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου-Πλατάνια και καταβάλλεται προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια-Κούρδαλι, Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο είναι το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου.

Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος -πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών- εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.
Επίσης, επιχειρούν, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο Καναντέρ και δύο ελικόπτερα Super Puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και Ιταλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε