Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νεκρός ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ραμπανί

O πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρανουντίν Ραμπανί. REUTERS
Νεκρός είναι σύμφωνα με αφγανικές κυβερνητικές πηγές ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρανουντίν Ραμπανί. Εσπευσμένα επιστρέφει στην Καμπούλ ο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters τόνισαν ότι ο Ραμπανί δέχτηκε επίθεση χθες το βράδυ στο σπίτι του στην Καμπούλ. Τέσσερις σωματοφύλακές του επίσης σκοτώθηκαν. Σοβαρά τραυματίστηκε σύμβουλος του αφγανού προέδρου.
 
«Έγινε μάρτυρας» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαχίρ, επικεφαλής του Εγκληματολογικού Τμήματος στην Καμπούλ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Η αστυνομία διευκρίνισε ότι έγινε επίθεση αυτοκτονίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο βομβιστής να είχε κρυμμένα τα εκρηκτικά στο τουρμπάνι του.
 
Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο Μασούμ Στανεκζάι, σύμβουλος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος μάλιστα διακόπτει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιστρέψει εσπευσμένα στο Αφγανιστάν.
 
Ο Μπουρανουντίν Ραμπανί ήταν πρόεδρος της χώρας πριν αναλάβει τα ηνία της το καθεστώς των Ταλιμπάν το 1996 καθώς και ηγέτης της αντιπολίτευσης.
 
Ο Ραμπανί είχε αναλάβει την εποπτεία του ειρηνευτικού συμβουλίου της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε από την αφγανική κυβέρνηση με στόχο τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.
 
«Είναι μεγάλο το πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία και μεγάλη απώλεια για το Αφγανιστάν», επισήμανε η Σαντίκα Μπαλκί, μέλος του Συμβουλίου. «Ο καθηγητής Ραμπανί ήταν πνευματικός ηγέτης και ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να φέρνει Ταλιμπάν στην ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε η ίδια.
 

Τραγική απώλεια χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το θάνατο του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Καμπούλ.

 
«Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό δεν θα μας αποτρέψει από το να προχωρήσουμε στις διαδικασίες που θα επιτρέψουν στους Αφγανούς να ζήσουν ελεύθεροι, με ασφάλεια και ευημερία», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ δεν θα καμφθεί από τη δολοφονία του Ραμπανί, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από την κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης με τους Ταλιμπάν.
 
«Αυτού του είδους οι δειλές επιθέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με την αφγανική κυβέρνηση για να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό Αφγανιστάν”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, διαβεβαίωσε ότι οι δολοφόνοι του Ραμπανί «δεν θα νικήσουν».
 
«Δεν θα εμποδίσετε τον αφγανικό λαό να πάρει στα χέρια του τη μοίρα του. (…) Σε όσους προσφέρουν στον αφγανικό λαό μονάχα θάνατο και καταστροφή, το μήνυμά μας είναι σαφές: δεν θα νικήσετε», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν από την Καμπούλ.
 
Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ραμπανί εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ καταγγέλλοντας «μια επίθεση που διαπράχθηκε από άτομα που το μόνο που θέλουν είναι να σπείρουν αίμα και βία».
«Εργάστηκε ακούραστα για την ειρήνη και για ένα ασφαλές μέλλον στο Αφγανιστάν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι (η δολοφονία του Ραμπανί) δεν θα περιορίσει την αποφασιστικότητα της αφγανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εργάζεται για την
ειρήνη και τη συμφιλίωση», είπε ο Χέιγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου και βρίσκεται.
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καταδίκασε τη δολοφονία του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, την οποία χαρακτήρισε “άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια”.
 
“Οι τρομοκράτες σκότωσαν έναν άνθρωπο της ειρήνης, που εργαζόταν με αποφασιστικότητα για τη συμφιλίωση των Αφγανών”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.
 
Ο Σαρκοζί εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, στην οικογένεια του Ραμπανί και σε όλο τον αφγανικό λαό, διαβεβαιώνοντας για την “αλληλεγγύη” της Γαλλίας.
 
Ο 71χρονος Ραμπανί, που ήταν επιφορτισμένος από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τους Ταλιμπάν, δολοφονήθηκε στο σπίτι του από έναν άνδρα ο οποίος εμφανίστηκε ως απεσταλμένος των Ταλιμπάν και είχε κρύψει μια βόμβα στο τουρμπάνι του.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε