Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Νέο… αντάρτικο Ρέντσι προς Βρυξέλλες: Δεν θα μου πει κανένας τεχνοκράτης…

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει σηκώσει το… λάβαρο της επανάστασης κατά της λιτότητας και τα μηνύματα που στέλνει προς τις Βρυξέλλες με αφορμή τον προϋπολογισμό της Ιταλίας είναι πολλά και… ηχηρά!

Ούτε εντολές από τεχνοκράτες θα δεχτεί, είπε, ούτε τον προϋπολογισμό θα αλλάξει και κάλεσε και την Ευρώπη να ζητήσει συγγνώμη για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο μεταναστευτικό.

Όλα αυτά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tg5. «Εγώ δεν θα επιτρέψω να μου πει, κάποιος Ευρωπαίος τεχνοκράτης ότι δεν μπορώ να θωρακίσω αντισεισμικά τα σχολεία, διότι υπάρχει κάποιος κανόνας ο οποίος σχετίζεται με τη σταθερότητα. Η σταθερότητα των παιδιών μας είναι πιο σημαντική, ιδίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία σημειώθηκαν τρεις σεισμοί μέσα σε επτά χρόνια. Ο κρατικός προϋπολογισμός στο σημείο αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχει, δε, και το θέμα της μετανάστευσης. Και από την Ευρώπη, στο θέμα αυτό, έχουν κάνει κάποια λάθη για τα οποία πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη», τόνισε ο Ρέντσι.

Αναφερόμενος, πάντα, στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού και του προσφυγικού και στην πολιτική της λιτότητας, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Αν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θέλουν να ξοδεύει λιγότερα χρήματα η Ιταλία, για το μεταναστευτικό, ας αρχίσουν να κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν αλλά ακόμη δεν έκαναν πράξη. Ας αρχίσουν να ανοίγουν τις πόρτες τους στους μετανάστες. Η Ιταλία, με απόφαση της κυβέρνησης Μόντι, δίνει κάθε χρόνο 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε αντάλλαγμα λαμβάνει μόνον 12.

Εγώ κουράστηκα, αυτός ο μηχανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό. Ζητώ, λοιπόν, ένα χέρι βοήθειας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, από όλους τους Ιταλούς, ώστε να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε: φτάνει με αυτό το σύστημα, τώρα υπάρχουν νέοι κανόνες και πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική λιτότητας. Αλλά σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς όλους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε