Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπάει την Ευρώπη

REUTERS

Προειδοποιήσεις για νέα επιδείνωση του καιρού σε Ιταλία και Τουρκία. Τέσσερις νεκροί από το κρύο το τελευταίο 24ωρο στην Βοσνία.

 Ιταλία, όπου ο απολογισμός της κακοκαιρίας έχει φτάσει τους 43 νεκρούς, ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα ισχυρού ψύχους και χιονοπτώσεων ενώ ο στρατός συνεχίζει τον εκχιονισμό σε χωριά της νότιας Ιταλίας που έχουν αποκλειστεί από τρία μέτρα χιονιού.

“Ένα κύμα ψύχους προερχόμενο από την Αρκτική θα αρχίσει να πλήττει τη βορειοανατολική Ιταλία και μετά θα μετακινηθεί προς το νότο”, ανακοίνωσε ο Φράνκο Γκαμπριέλι, ο επικεφαλης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Οι ιταλοί μετεωρολόγοι προβλέπουν από απόψε ισχυρούς παγωμένους ανέμους στο βορρά και επανάληψη των χιονοπτώσεων το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο στη Ρώμη, μια πόλη που έχει συνήθως ήπιους χειμώνες.

Η Αρχαία Αγορά της Ρώμης χιονισμένη. ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ρώμη ετοιμάζεται για τη νέα επίθεση του χιονιά, αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για χιόνι που θα φθάνει τα 30 εκατοστά. Σχολεία και γραφεία θα παραμείνουν κλειστά το επόμενο διήμερο. Συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ασυνήθιστες για την Ιταλία και θυμίζουν εκείνες που επικρατούσαν «τον Ιανουάριο του ’85 ή τον Φεβρουάριο του ’56» δήλωσε η υπουργός εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι.

Τεράστια η οικονομική ζημιά και όργιο αισχροκέρδειας 

Σε 250 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η οικονομική ζημιά που προκάλεσε η κακοκαιρία, σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, μέσα σε πέντε ημέρες, εξαιτίας της παγωνιάς αλλά και πιθανής αισχροκέρδειας, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 200%. Τα κολοκύθια, για παράδειγμα, από 2,5 ευρώ “εκτοξεύθηκαν” στα 5,5 ευρώ.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη ξανά στον πάγο

Προειδοποίηση για νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες εξέδωσε το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου αυξήθηκε ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων από το κρύο.

    Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το τελευταίο 24ωρο τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος. Νεκρός από το κρύο βρέθηκε σήμερα το πρωί ένας 48χρονος στην Τσαΐνιτσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Χθες, ένα 47χρονος πέθανε από υποθερμία στο απομονωμένο χωριό Μπάνοβιτς και ένας 72χρονος άστεγος πέθανε στο Μπρτσκο. Μία ηλικιωμένη γυναίκα 90 ετών πέθανε στο σπίτι της στο Πριέντορ.

Χωριό λίγο έξω από το Σαράγεβο. ΦΩΤΟ REUTERS
   
Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές χιονοπτώσεις από σήμερα έως τις 12 Φεβρουαρίου και ζήτησε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και τα ταξίδια.

    Στις κεντρικές οδικές αρτηρίες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη σήμερα διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των οδικών αξόνων στο Μόσταρ και στο Σαράγεβο που είχαν αποκλειστεί λόγω του χιονιού από τις 3 Φεβρουαρίου.

    Στο Μαυροβούνιο, από την εμφάνιση του κύματος κακοκαιρίας έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Ένας 51χρονος, που βρέθηκε σήμερα παγωμένος στο χωριό Μπογιόβιτσι, είναι το τρίτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας.

    Οι οδικές συγκοινωνίες δεν διεξάγοντα στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ με καθυστερήσεις πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των τρένων.

Νέο κύμα ψύχους στην Τουρκία

   Νέο κύμα ψύχους έπληξε σήμερα μεγάλο μέρος της Τουρκίας, προκαλώντας αναστάστωση στις αεροπορικές και τις οδικές μεταφορές, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Περισσότεροι από 2.000 επαρχιακοί δρόμοι έχουν κλείσει εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που σημειώνονται στην κεντρική, την ανατολική και τη βορειοανατολική Τουρκία, προκαλώντας επίσης το κλείσιμο των σχολείων σε πολλές επαρχίες των περιφερειών αυτών, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Κωνσταντινούπολη... ΦΩΤΟ REUTERS

    Τη νύκτα ο υδράργυρος έπεσε στους 22 βαθμους υπό το μηδέν στο Ιγκντίρ, μια ανατολική επαρχία στα σύνορα με την Αρμενία.

    Συνολικά ματαιώθηκαν 84 τοπικές και διεθνείς πτήσεις από τα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας του πάγου και του ψύχους.

    Στην Άγκυρα, το χιόνι επέστρεψε σήμερα, έπειτα από δύο ημέρες που οι χιονοπτώσεις είχαν σταματήσει, και ο παγετός προκαλεί αναστάτωση στην οδική κυκλοφορία.

13 νεκροί στην Σερβία

Συνολικά 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στη Σερβία, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας και των ισχυρών χιονοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών Πέντραγκ Μάριτς.
 
    Στην πόλη Πάντσεβο βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα και ο θάνατός της, σύμφωνα με τους γιατρούς, οφείλεται σε υποθερμία.
 
    Στη συνοικία Μπάνιτσα του Βελιγραδίου, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν αποκολλήθηκε από τη στέγη του σπιτιού της και έπεσε πάνω της σωρός από χιόνι και πάγο.
 
    Σύμφωνα με τον κ. Μάριτς, σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 190 ανθρώπους που κινδύνευσαν αποκλεισμένοι στα χιόνια, μεταξύ άλλων και ένα βρέφος 20 ημερών.


 
    Συνολικά 38 δήμοι της χώρας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες με τη συμμετοχή 1400 στρατιωτών.
 
    Καθημερινά, με τη βοήθεια ελικοπτέρων διανέμονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε αποκλεισμένα χωριά.
 
    Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές έχει σημειώνει κατακόρυφη πτώση. Στις πόλεις Νόβι Σαντ και Νέγκοτιν το θερμόμετρο έδειξε στις 6 το πρωί – 27 βαθμούς Κελσίου, στην Κίκιντα και στο Κρούσεβατς – 24 βαθμούς Κελσίου και στο Βελιγράδι – 15 βαθμούς Κελσίου.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο κύμα έντονου ψύχους το Σαββατοκύριακο στην Ιταλία

Στους 480 οι νεκροί από το πολικό ψύχος στην Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε