Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νέο λουτρό αίματος στη Συρία: Σκότωσαν 15 άμαχους στο Χαλέπι

Νέο λουτρό αίματος στη Συρία: Σκότωσαν 15 άμαχους στο Χαλέπι

Τουλάχιστον 15 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, έχασαν σήμερα τη ζωή τους από την επίθεση που εξαπέλυσε ένα μαχητικό του συριακού στρατού σε μια συνοικία στα δυτικά του Χαλεπιού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το αεροσκάφος έριξε δύο βόμβες στη συνοικία Αλ Ανσάρι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.

Ακτιβιστές ανέβασαν στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται κάτοικοι της περιοχής ενώ προσπαθούν να βοηθήσουν ένα παιδί που ψυχορραγεί.

Ο εικονολήπτης προχωρά ανάμεσα στην πυκνή σκόνη που σήκωσαν οι τόνοι σοβάδων και άλλων οικοδομικών υλικών που σωριάστηκαν στο έδαφος. Γύρω από τον κρατήρα που προκάλεσε η έκρηξη διακρίνονται πτώματα, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού. Φαίνονται επίσης καθαρά τα αυτοκίνητα και οι προσόψεις των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Την ίδια ώρα, δεκάδες πολίτες προσπαθούν να απομακρύνουν τα χαλάσματα, ανάμεσα από τα οποία διακρίνονται προσωπικά αντικείμενα και παιδικά παιχνίδια, με σκοπό να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια.

Την Τρίτη και την Τετάρτη οι αντάρτες κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό της συριακής πολεμικής αεροπορίας τη στιγμή που βομβάρδιζαν θέσεις τους κοντά στη βάση Σέιχ Σουλεϊμάν, το τελευταίο προπύργιο του στρατού στα δυτικά του Χαλεπιού. Ένας πρώην υπαξιωματικός του στρατού ο οποίος λιποτάκτησε μαζί με άλλους 12 στρατιώτες στις 18 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι αντάρτες κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό πυραύλων εδάφους-αέρος όταν κατέλαβαν τη βάση 46 πριν από περίπου δέκα ημέρες. “Δεκάδες πύραυλοι SAM-7 (σ.σ. εδάφους-αέρος) τύπου Κόμπρα ήταν τοποθετημένοι σε υπόγειες κρύπτες της βάσης” αφηγήθηκε ο υπαξιωματικός Μουχάμαντ. Η βάση 46, στη βορειοδυτική Συρία “ήταν σε ένα σημείο-κλειδί για την αντιαεροπορική άμυνα απέναντι στην Τουρκία και για μια αεροπορική απειλή από την Ευρώπη”, εξήγησε ο Μουχάναντ, ο οποίος πολεμά πλέον με τους αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Καταέμπ αλ Ισλάμ.

Στα χέρια των ανταρτών βρίσκονται επίσης 15 άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα οχήματα σοβιετικής κατασκευής, όλμοι των 120 χιλιοστών καθώς και συστοιχίες εκτόξευσης πυραύλων, τις οποίες έχουν μεταφέρει στις βάσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

“Οι πύραυλοι δεν καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας επειδή οι αξιωματικοί που βρίσκονταν στη βάση δεν πίστευαν ότι επίκειτο επίθεση, νόμιζαν ότι η άμυνα θα άντεχε και ήταν πεπεισμένοι ότι θα έφτανα ενισχύσεις από το Χαλέπι”, πρόσθεσε ο Μουχάναντ, διευκρινίζοντας ότι δεν τους χρησιμοποίησαν εναντίον των ανταρτών γιατί θεωρούσαν ότι θα τους ήταν χρήσιμοι σε περίπτωση ξένης επέμβασης ή αεροπορικών βομβαρδισμών από δυτικές χώρες.

Διαβάστε

Συρία: Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν βρετανό γιατρό

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε