Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Νέο μακελειό στη Νιγηρία – 162 νεκροί

Τουλάχιστον 162 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες Παρασκευή στην πόλη Κάνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, όπως δήλωσε σήμερα νοσοκομειακή πηγή.

“Τα συνεργεία διάσωσης που παίρνουν μέρος στην περισυλλογή των νεκρών μάς φέρνουν από χθες τις σορούς”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εργαζόμενος στο κεντρικό νεκροτομείο του Κάνο. “Μέχρι στιγμής υπάρχουν 162 σοροί. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει γιατί συνεχίζουν να μεταφέρουν κι άλλους”, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε τουλάχιστον 80 πτώματα σε νεκροτομείο της πόλης Κάνο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Νιγηρίας, έπειτα από τις χθεσινές συντονισμένες επιθέσεις.

Περίπου εκατό άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο για να παραλάβουν τις σορούς των συγγενών τους.

“Αυτήν τη στιγμή περπατάω στους δρόμους της συνοικίας μου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναζιρού Μουχάμαντ, κάτοικος της Κάνο, ο οποίος διαμένει κοντά σε τμήμα της αστυνομίας, το οποίο ήταν στόχος μίας από τις επιθέσεις.  “Ανάμεσα στο σπίτι μου και το αστυνομικό τμήμα, σε αυτόν το δρόμο, μέτρησα 16 πτώματα που κείτονταν στο έδαφος”, προσέθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι από τους νεκρούς αυτούς “οι έξι ήταν αστυνομικοί”.

Παράλληλα αστυνομική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά άλλου αστυνομικού τμήματος και μια ιατρική πηγή δήλωσε ότι ένα μέλος του στρατού και ένα κορίτσι σκοτώθηκαν κατά την ίδια επίθεση.

Η αστυνομική πηγή προσέθεσε ότι “οι νεκροί ανέρχονται σε δεκάδες”, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Η πόλη Κάνο συγκλονίστηκε το βράδυ της Παρασκευής από περίπου 20 βομβιστικές επιθέσεις και πυροβολισμούς.

Οι “συντονισμένες” σύμφωνα με την αστυνομία επιθέσεις αυτές είχαν οκτώ διαφορετικούς στόχους: αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες για τους μετανάστες, όπως και την κατοικία ενός αξιωματούχου της αστυνομίας, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε ανακοίνωσή της.

 Η οργάνωση, που ανέφερε ότι οι επιθέσεις έγιναν σε εκδίκηση για τις συλλήψεις μελών της στην Κάνο, έχει κλιμακώσει τις ενέργειές της στη Νιγηρία τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας τουλάχιστον πενήντα ανθρώπους μετά τα Χριστούγεννα, όταν είχε σημειωθεί μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον εκκλησιαζόμενων. Σύμφωνα με τη νιγηριανή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, 10.000 πολίτες καταγόμενοι από το νότο έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Νιγηρία μετά τα Χριστούγεννα.

Η  Μπόκο Χαράμ καλεί να επιβληθεί ο κορανικός νόμος, η Σαρία, σε ολόκληρη τη Νιγηρία, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στο χριστιανικό νότο και τον μουσουλμανικό βορρά.

   
Διαβάστε

13 νεκροί για το πετρέλαιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε