Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Νέο ναυάγιο: δεν τα βρίσκουν ούτε για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Δε βλέπει συμφωνία η Μέρκελ, παρά τη βελτιωμένη πρόταση Ρομπάι

Νέο ναυάγιο: δεν τα βρίσκουν ούτε για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Δε βλέπει συμφωνία η Μέρκελ, παρά τη βελτιωμένη πρόταση Ρομπάι

– Μετά από μια ώρα, διακόπηκαν τα μεσάνυχτα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής
– Θα συνεχίσουν σήμερα με την ελπίδα να φτάσουν σε συμφωνία
– «Πρέπει να παρθούν επώδυνες αποφάσεις» είπε ο Ρομπάι
– Επιμένει σε κούρεμα 110 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό η Μέρκελ
– Αμετακίνητοι Ολάντ και Κάμερον, πολλοί ηγέτες απαιτούν με βέτο

Ακόμη ένα αδιέξοδο, ακόμη μια προσπάθεια να τα βρουν οι Ευρωπαίοι πέφτει στο κενό. Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε μπορούν να βρουν κοινή γραμμή για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες το γεγονός πως οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν με τρεις (!) ώρες καθυστέρηση γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έπρεπε να δει τον καθένα από τους ηγέτες ξεχωριστά!

Τελικά, περίπου στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) η συζήτηση άρχισε. Αλλά γρήγορα άναψαν τα αίματα, ενώ ο Ρομπάι κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για τον προϋπολογισμό! Και όλοι θεώρησαν πως είναι καλύτερο να διακοπούν οι εργασίες, για να εξετάσουν τη νέα πρόταση. Και φυσικά, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα…

Έτσι, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το μεσημέρι της Παρασκευής, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι προειδοποίησε ότι απαιτούνται «επώδυνες» αποφάσεις αλλά μάλλον οι ηγέτες δεν τον έχουν ακούσει…

«Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ρομπάι. «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον. Πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον» είπε, κάνοντας έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία.

Η αρχική πρόταση Ρομπάι προέβλεπε κούρεμα της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επέμενε σε κούρεμα της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
“Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος”, δήλωσε και ο Ολάντ, προσθέτοντας πως δεν “εισακούσθηκε παρά μόνον εν μέρει”.

Όσο για τους Βρετανούς; Είναι έξαλλοι! Ο Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση. “Οι αριθμοί που μας υποβλήθηκαν είναι παρόμοιοι με αυτούς που είχαμε το πρωί πριν γίνουν όλες αυτές οι διμερείς συναντήσεις”, σχολίασε Βρετανός διπλωμάτης. “Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν”, πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να επιστρέψει στο Λονδίνο έχοντας διατηρήσει την έκπτωση της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό (ισχύει από την εποχή της Θάτσερ).

Αν και κανείς θα περίμενε Γερμανία και Γαλλία να σχηματίσουν μέτωπο κατά της Βρετανίας, φαίνεται ότι οι συσχετισμοί δεν είναι ακριβώς έτσι. Μάλλον Γερμανία και Βρετανία είναι πιο κοντά, υπέρ πιο δραστικών περικοπών.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Μέρκελ θα ήθελε επιπλέον περικοπές 30 δισεκ. ευρώ. Ο Κάμερον προχωρεί ακόμη μακρύτερα με περικοπές της τάξης των 40 ως 50 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανίδα ηγέτης δεν εμφανίστηκε και πολύ αισιόδοξη πως θα υπάρξει λύση την Παρασκευή και εκτίμησε πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.
«Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση… αστραπή της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κάνει «μικρή πρόοδο», αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση. «Υπάρχει ακόμα μπροστά μας ένας αρκετά μακρύς δρόμος να διανύσουμε», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ: «Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε δύο χρόνους, δεν είμαστε στη Σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας», είπε.

Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση Ρομπάι
Στο νέο συμβιβαστικό σχέδιό του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο βαν Ρόμπαϊ διατήρησε την αρχική πρότασή του για προϋπολογισμό 973 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Όμως προτείνει μια νέα κατανομή των κεφαλαίων στην προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατανέμονται 8 δισεκ. ευρώ επιπλέον και 10,6 δισεκ. επιπλέον πηγαίνουν στην πολιτική συνοχής υπέρ των φτωχότερων χωρών.
Γι’ αυτό αφαιρεί 20,3 δισεκ. από πολλά κονδύλια, τα 13 δισεκ. από τα οποία από τους προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη και τις μεγάλες υποδομές.

Στην πρώτη του πρόταση είχε μειώσει κατά 75 δισεκ. ευρώ το σχέδιο της Επιτροπής, που ζητούσε 1,047 τρισεκ. ευρώ. Όμως η ΚΑΠ έχανε 25,5 δισεκ. ευρώ, τα 13,2 από τα οποία από το κονδύλι που προορίζεται για τις άμεσες αρωγές και τις παρεμβάσεις στις αγορές. Οι περικοπές αυτές καταγγέλθηκαν ως “απαράδεκτες” από τους Γάλλους.
Το κονδύλι για τη συνοχή μειώθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο βαν Ρόμπαϊ δεν αγγίζει αντίθετα το κονδύλι που προορίζεται για τις δαπάνες λειτουργίας των θεσμών, ιδιαίτερα για τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΕ. Όμως προτείνει να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα χωρίς να πάρουν αύξηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για 10 δισ. ευρώ δε μας… έδωσαν τη δόση – Γιατί “ναυάγησε” το Eurogroup, τι αποκάλυψε η κυβέρνηση – Υποχωρεί το ΔΝΤ για το χρέος

Βλέπει συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα ο Ολάντ

Σε δύο επίπεδα η μάχη Σαμαρά στις Βρυξέλλες: “Τώρα είναι η σειρά σας να κάνετε το χρέος σας”

Γερμανός σοφός “ξεμπροστιάζει” τη χώρα – Διψήφιος αριθμός δισ το κέρδος από την κρίση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε