Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Νέο “χαστούκι” στον Τραμπ! Δικαστής μπλόκαρε και το νέο διάταγμα – ντροπή!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Ακόμα μια ταπείνωση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τι κι αν άλλαξε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα; Ομοσπονδιακός δικαστής, από τη Χαβάη (σ.σ. γενέτειρα του Μπαράκ Ομπάμα ειρήσθω εν παρόδω) ανέστειλε την εφαρμογή του, μόλις μια μέρα πριν τεθεί σε ισχύ!

Το νέο διάταγμα Τραμπ έκλεινε τα σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες από έξι χώρες, κυρίως μουσουλμανικές και άφηνε εκτός απαγόρευσης, σε σχέση με το προηγούμενο, τους πολίτες του Ιράκ. Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή της Χαβάης, Ντέρικ Γουάτσον έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Η Πολιτεία της Χαβάης είχε ζητήσει πριν από λίγες μέρες την επείγουσα παρέμβαση του δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος με το επιχείρημα ότι αυτό παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα. Ήταν και η πρώτη αγωγή που κατατέθηκε κατά του αναθεωρημένου διατάγματος.

Στην απόφασή του ο δικαστής καταλήγει ότι ενώ το εκτελεστικό διάταγμα δεν κατονομάζει το ισλάμ, “ένας λογικός, αντικειμενικός παρατηρητής… θα κατέληγε ότι (το εκτελεστικό διάταγμα) εκδόθηκε με στόχο να αποδοκιμάσει μια συγκεκριμένη θρησκεία” και ότι αν (το διάταγμα) εφαρμοστεί θα προκαλέσει “ανεπανόρθωτη βλάβη”.

Δεν θα είναι όμως αυτή η μοναδική απόφαση δικαστηρίου για το νέο διάταγμα Τραμπ. Εντός της ημέρας αναμένονται και άλλες δικαστικές αποφάσεις από ομοσπονδιακά δικαστήρια στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον και στο Μέριλαντ.

Η απόφαση θα επιφέρει την αναστολή σε εθνικό επίπεδο της επιβολής της παραγράφου δύο του εκτελεστικού διατάγματος με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης για 90 μέρες. Επίσης αναστέλλεται η εφαρμογή της παραγράφου έξι με την οποία θα πάγωνε το αμερικανικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για 120 μέρες.

Οι αποφάσεις που αναμένονται από τα άλλα δύο δικαστήρια για εφαρμογή του διατάγματος δεν μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση της Χαβάης, η οποία θα μπορούσε να προσβληθεί σε εφετείο.

Ο Τραμπ καταδίκασε τη δικαστική απόφαση λέγοντας ότι “μας εμφανίζει αδύναμους“, την χαρακτήρισε “δικαστική υπέρβαση χωρίς προηγούμενο” και δεσμεύτηκε να την πολεμήσει φτάνοντας, αν χρειαστεί, μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. “Ο νόμος στο Σύνταγμα παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να αναστείλει τη μετανάστευση όταν αυτός κρίνει ότι είναι για το εθνικό συμφέρον της χώρας μας. Θα νικήσουμε“, είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στο Νάσβιλ του Τέξας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε