Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέος Ψυχρός (;) Πόλεμος: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται ακόμα και για εισβολή της Ρωσίας στην Βαλτική – Πούτιν: Τα ίδια έκανε η Δύση και με τον Χίτλερ

Νέος Ψυχρός (;) Πόλεμος: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται ακόμα και για εισβολή της Ρωσίας στην Βαλτική – Πούτιν: Τα ίδια έκανε η Δύση και με τον Χίτλερ

– Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στις χώρες της Βαλτικής
– Σε εξέλιξη η άσκηση – μαμούθ του ΝΑΤΟ όπου οι δυνάμεις του “πολεμούν” την… «Ένωση των Κόκκινων»
– Πούτιν: Το ΝΑΤΟ κάνει επιθετικές ενέργειες κοντά στα σύνορά μας και θα “απαντήσουμε”

Η ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και στο ΝΑΤΟ κορυφώνεται μέρα με την ημέρα ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 8 και 9 Ιουλίου στην Βαρσοβία. Σήμερα αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αμερικανού αντιστράτηγου Μπεν Χότζες ο οποίος είναι ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ αδυνατεί στην παρούσα φάση να υπερασπιστεί τις χώρες της Βαλτικής στην περίπτωση μιας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Μπεν Χότζες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Die Zeit.
“Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κατακτήσει τις βαλτικές χώρες πιο γρήγορα απ’ όσο χρόνο θα χρειαζόμασταν εμείς για να φτάσουμε εκεί και να τις υπερασπιστούμε” είπε ο Χότζες, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της στρατιωτικής άσκησης Anaconda-16 που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Πολωνία.

Στην άσκηση συμμετέχουν 31.000 στρατιώτες από 24 χώρες οι οποίοι πολεμούν έναν φανταστικό εχθρό, την “Ένωση των Κόκκινων” η οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της τις χώρες της Βαλτικής και τη βόρεια Πολωνία. Στη Βαρσοβία θα διεξαχθεί στις 8-9 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην ανατολική Ευρώπη.

Επισήμως, η άσκηση αυτή, που έχει επικριθεί από τη Μόσχα, διεξάγεται από την Πολωνία και όχι από το ΝΑΤΟ. “Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θεώρησαν ότι ήταν υπερβολικά προκλητικό απέναντι στη Ρωσία να τη χαρακτηρίσουμε «άσκηση του ΝΑΤΟ»”, σχολίασε ο Χότζες, σύμφωνα με τη γερμανική μετάφραση των δηλώσεών του.

Πούτιν: Τα ίδια έκαναν οι δυτικοί και με τον Χίτλερ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εισηγήθηκε σήμερα την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας του απέναντι στις επιθετικές όπως τις χαρακτήρισε ενέργειες του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζει την επιθετική ρητορική του και τις επιθετικές ενέργειές του κοντά στα σύνορά μας», είπε ο Πούτιν. «Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα καθήκοντα που συνδέονται με την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας μας», υπογράμμισε.

Μιλώντας με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι απορρίπτει την πρωτοβουλία του, δηλαδή να πολεμήσουν μαζί τον κοινό εχθρό, “τη διεθνή τρομοκρατία”. Παρόμοια ήταν η στάση των Δυτικών και όταν αγνόησαν “τις προτάσεις της Σοβιετικής Ένωσης (…) να αμυνθούν συλλογικά” απέναντι στον Χίτλερ, υποστήριξε.

“Η διεθνής κοινότητα δεν επέδειξε ετοιμότητα, βούληση, ενότητα για να εμποδίσει αυτόν τον πόλεμο (σ.σ. τον Β΄ Παγκόσμιο) και να προστατεύσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων (…) υποτιμώντας τον κίνδυνο” του ναζισμού, υπενθύμισε. “Τι άλλο μάθημα χρειαζόμαστε (…) για να ενωθούμε σήμερα και να αγωνιστούμε ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία;” διερωτήθηκε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός σύγχρονου, συλλογικού αμυντικού συστήματος.
“Η Ρωσία είναι ανοιχτή να συζητήσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα (…) αλλά για άλλη μια φορά δεν βλέπουμε θετική ανταπόκριση, όπως έγινε και τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”, κατέληξε.

Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο του 2014, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε