Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Νέος κύκλος αίματος στη Συρία

REUTERS
REUTERS
Το καθεστώς Ασαντ προσπαθεί πάλι με τα τανκς να καταπνίξει τη φωνή διαμαρτυρίας του συριακού λαού. Νεκροί και τραυματίες στους δρόμους των πόλεων.
Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο διαδηλωτές χθες στην διάρκεια κινητοποίησης με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία σε προάστιο της Δαμασκού, δήλωσαν ακτιβιστές και ένας κάτοικος.
 
«Ήταν μια συνηθισμένη νυχτερινή διαδήλωση όταν υπήρξε καταιγισμός πυρών. Επίσης πολλοί τραυματίστηκαν», δήλωσε ο κάτοικος, που είπε πως ονομάζεται Άμπου αλ Νουρ. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια φτωχή συνοικία όπου ζουν πολλοί πρόσφυγες από τα Υψώματα του Γκολάν, που τελούν υπό ισραηλινή κατοχή.
 
 
Τα άρματα μάχης του στρατού που είχαν αναπτυχθεί στις εισόδους της πόλης Χάμα χθες αποσύρθηκαν, δήλωσαν κάτοικοι, δύο ημέρες αφότου σημειώθηκε εκεί η μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του πριν από τρεις μήνες.
 
Τα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν προς βορρά μετά την διέλευσή τους από την πόλη των 650.000 κατοίκων. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σε συνοικίες στα όρια της πόλης ενώ άνδρες της ασφάλειας έκαναν περιπολίες στη Χάμα, σύμφωνα με κατοίκους.
 
«Το καθεστώς χρησιμοποιεί τακτικές εκφοβισμού, αλλά ο λαός στη Χάμα δεν υποτάσσεται», είπε ένας από τους κατοίκους, προσθέτοντας πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια νυχτερινή διαδήλωση στην κεντρική πλατεία χθες, παρά το ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση με στόχο να εμποδιστούν οι κινητοποιήσεις.
 
Η παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας έχει γίνει λιγότερο αισθητή στη Χάμα αφότου στις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 60 άνθρωποι–σε μια από τις αιματηρότερες ημέρες της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ.
 
Οι διαδηλώσεις έχουν γίνει ογκωδέστερες έκτοτε. 150.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία την Παρασκευή για να απαιτήσουν την απομάκρυνση από την εξουσία του Άσαντ, ο πατέρας του οποίου, ο εκλιπών Χάφεζ αλ Άσαντ, είχε στείλει το στρατό στην πόλη το 1982 για να καταστείλει μια εξέγερση ισλαμιστών. Η επιχείρηση εκείνη εκτιμάται ότι είχε στοιχίσει τη ζωή σε έως και 30.000 σύρους.
 
Ένας άλλος κάτοικος, ιδιοκτήτης καταστήματος, που είπε πως ονομάζεται Καμέλ, δήλωσε ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και ένοπλοι πιστοί στον Άσαντ, γνωστοί ως σαμπίχα, άνοιξαν πυρ χωρίς προφανή στόχο νωρίς την Κυριακή στη συνοικία Μασάα στη Χάμα. Πρόσθεσε ότι οι συλλήψεις έγιναν κυρίως κοντά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και στη συνοικία Σαμπούνια.
 
Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επιβεβαίωσε ότι τα άρματα μάχης αποχώρησαν και εκτίμησε ότι μια ενδεχόμενη επίθεση του στρατού στην πόλη–θέατρο του πιο αιματηρού επεισοδίου στην σύγχρονη ιστορία της χώρας–θα μπορούσε να «ωθήσει τους σύρους να βγουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα μαζικά και να προκαλέσει την πλήρη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος».
 
«Ο λαός, εκατοντάδες χιλιάδες, διαδήλωσε ειρηνικά στη Χάμα την Παρασκευή. Οι αρχές δεν έχουν καμιά δικαιολογία για να πουν πως η Χάμα είναι γεμάτη με ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Ο Άσαντ απέπεμψε το Σάββατο τον κυβερνήτη της επαρχίας Χάμα, Άχμαντ Χάλεντ Αμπντουλαζίζ.
 
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Άσαντ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του για την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην διάρκεια της οποίας έχουν βρει το θάνατο πάνω από 1.300 άμαχοι, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Η γειτονική Τουρκία κάλεσε τον Άσαντ να μην επαναλάβει «άλλη μια Χάμα», αναφερόμενη στη σφαγή του 1982.
 
Στη Ζυρίχη, το ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SDA μετέδωσε χθες ότι οι αρχές της χώρας ‘πάγωσαν’ συριακούς πόρους αξίας περίπου 27 εκατ. ελβετικών φράγκων (σχεδόν 22 εκατ. ευρώ).
 
Το πρακτορείο, που επικαλέστηκε δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας το οποίο επιβεβαίωσε η ελβετική Γραμματεία Οικονομικών (SECO, υποδιεύθυνση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας αρμόδια για την εθνική και διεθνή οικονομική πολιτική, τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο κ.ά.), δεν διευκρίνισε εάν τα χρήματα που δεσμεύθηκαν ανήκουν προσωπικά στον πρόεδρο Άσαντ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε