Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ – Οι κάλπες έκλεισαν – Βγήκαν τα exit poll

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ  – Οι κάλπες έκλεισαν – Βγήκαν τα exit poll

Η Γαλλία γυρίζει και αυτή σελίδα και όπως όλα δείχνουν ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, σε μια ψηφοφορία αποδοκιμασίας της πολιτικής του Νικολά Σαρκοζί, με την κεντροαριστερά να επιστρέφει στα Ηλύσια Πεδία ύστερα από 17 χρόνια απουσίας και θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στην ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική.

   Ο Ολάντ γίνεται ο έβδομος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας ο οποίος θα παραμείνει για πέντε χρόνια αρχηγός του γαλλικού κράτους, μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες δυνάμεις. Η Γαλλία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μοχλός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ο Ολάντ θα είναι πρώτος πρόεδρος του κεντροαριστερού στρατοπέδου μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

   Ο 57χρονος Ολάντ εξελέγη με ποσοστό 52% έως 53,3% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, επικρατώντας του συντηρητικού αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί, του τελευταίου χρονικά των ευρωπαίων ηγετών τους που αποδοκιμάστηκαν λόγω της κρίσης μετά τους ηγέτες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα ινστιτούτα CSA, TNS Sofres και Ipsos, ο Ολάντ έλαβε 52% έναντι 48% του αντιπάλου του, του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί .

   Οι εκτιμήσεις του Harris Interactive κυμαίνονταν από 52,7 και 53,3% υπέρ του σοσιαλιστή υποψήφιου.

   Η νίκη Ολάντ είναι “μεγάλη ευτυχία” σχολίασε ο εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν.

   Ο Φρανσουά Ολάντ γίνεται έτσι ο δεύτερος σοσιαλιστής πρόεδρος από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995). Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρόεδρος που ηττάται στο τέλος της θητείας του, μετά τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1981.

   Η συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 82%, ελαφρά υψηλότερη από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες αλλά χαμηλότερη από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007.

   “Είμαι έτοιμος να ηγηθώ της χώρας”, είχε επαναλάβει ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα μιας τεταμένης προεκλογικής εκστρατείας, καλώντας τους Γάλλους να του δώσουν μια ευρεία νίκη. Πριν καν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι οπαδοί του απόψε ετοιμάζουν εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Βαστίλης, το συμβολικό τόπο για την αριστερά, στο Παρίσι.

   Στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ολάντ έλαβε 28,6% έναντι 27,2% του Σαρκοζί.

   Σήμερα εξελέγη με φόντο την οικονομική κρίση με την “έκρηξη” των ελλειμμάτων, ένα ποσοστό ανεργίας ρεκόρ (τουλάχιστον 10%), την αποβιομηχάνιση της χώρας και μια κάποια απαισιοδοξία των Γάλλων που φοβούνται ότι θα τους επιβληθεί αυστηρότατη λιτότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Το στρατόπεδό του ανακοίνωσε ότι από απόψε θα επικοινωνήσει με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

   Ο Ολάντ θα ορκιστεί το αργότερο στις 15 Μαΐου. Μετά μια πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο θα έχει πολλές διεθνείς συναντήσεις με τις ΗΠΑ, τη G8, τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να εξηγήσει την απόφασή του να αποσύρει εσπευσμένα τις γαλλικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν πριν από το τέλος της χρονιάς.

   Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ολάντ θα συμμετάσχει στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε