Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Νετανιάχου: Επίθεση κατά του Ιράν θα ανακούφιζε τη Μέση Ανατολή

Νετανιάχου: Επίθεση κατά του Ιράν θα ανακούφιζε τη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Paris Match, δήλωσε πως μία ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίων ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν θα αποσταθεροποιούσε τη Μέση Ανατολή…

Αντιθέτως σύμφωνα με τον ίδιο θα προκαλούσε ένα αίσθημα «ανακούφισης» στην περιοχή…

«Πέντε λεπτά μετά [από μία επίθεση], σε αντίθεση αυτά που λένε οι σκεπτικιστές, νομίζω πως ένα αίσθημα ανακούφισης θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ιράν δεν είναι δημοφιλές στον Αραβικό κόσμο, το αντίθετο, και κάποιες κυβερνήσεις στην περιοχή, όπως και οι πολίτες τους, έχουν κατανοήσει πως ένα πυρηνικά οπλισμένο Ιράν θα ήταν πολύ επικίνδυνο για αυτές, όχι μονάχα για το Ισραήλ», συμπλήρωσε ο ηγέτης του εβραϊκού κράτους.

Παρά ταύτα, ο κ. Νετανιάχου εκτίμησε πως η περίπτωση του Ιράν δεν πρέπει να «συνοψισθεί ως μία υπόθεση της θρησκείας», αλλά να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο μίας «πάλης μεταξύ πολιτισμών», όπου συμμετέχουν «μετριοπαθείς» και «ακραίοι», με το Ισραήλ, όντας «σε μία περιοχή όπου οι νοοτροπίες είναι κάποιες φορές στενόμυαλες», να βρίσκεται στην «αιχμή αυτής της σύγκρουσης».

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποτελεί μία συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, τα οποία θα συνιστούσαν μία υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος, δεδομένης της συνεχιζόμενης άρνησης της ιρανικής ηγεσίας να αποδεχτεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αντιτείνει πως το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό και αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας και τη διενέργεια ιατρικών μελετών. Παρά ταύτα, η επιμονή του Ιράν να μην επιτρέπει σε ελεγκτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας να επιθεωρήσουν ορισμένες ύποπτες εγκαταστάσεις και η έλλειψη προόδου στην αναζήτηση μίας πολιτικής λύσης έχει δώσει κίνητρο σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν βαρύτατες κυρώσεις στο περσικό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 22 Ιανουαρίου οι εκλογές στο Ισραήλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε