Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νετανιάχου: “Στεκόμαστε απέναντι στη διεθνή επίθεση υποκρισίας”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι φωνές για τη διεθνή απομόνωση πληθαίνουν αλλά μάλλον δε φτάνουν στα αυτιά των Ισραηλινών. Με διάγγελμά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για διεθνή επίθεση υποκρισίας και υπεραμύνθηκε της επίθεσης στο “Στόλο της Ελευθερίας”.

Στο διάγγελμά του προς τον ισραηλινό λαό, ο πρωθυπουργός της χώρας, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας γιατί κάτι τέτοιο θα μετατρέψει την περιοχή σε βάση για τους ιρανικούς πυραύλους οι οποίοι θα απειλούν το Ισραήλ και την Ευρώπη.

“Καθήκον μας είναι να επιθεωρούμε όλα τα πλοία που φτάνουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η Γάζα θα μετατραπεί σε ιρανικό λιμάνι, κάτι που αποτελεί μία πραγματική απειλή για την Μεσόγειο και την Ευρώπη. Το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να ασκεί το δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Η ασφάλεια βρίσκεται πάνω από όλα”, είπε.

“Το κράτος του Ισραήλ στέκεται απέναντι στην διεθνή επίθεση υποκρισίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ενεργήσαμε κατά των χιλιάδων ρουκετών που έριξε η Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων. Η Χαμάς έριξε κατά αμάχων. Η Χαμάς κρύφτηκε πίσω από τους αμάχους. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έδρασαν κατά της Χαμάς ενώ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν να χτυπήσουν αθώους” πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

“Παρ’ όλα αυτά, ποιον κατηγόρησε ο ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου; Όχι την Χαμάς. Κατηγόρησε το Ισραήλ. Και λυπάμαι που κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα”, είπε, κατηγορώντας τη Χαμάς πως συνεχίζει να εξοπλίζεται με ρουκέτες από το Ιράν.

“Οπότε είναι δικαίωμα μας και καθήκον μας σύμφωνα με την κοινή λογική και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να προλάβουμε ότι τέτοια όπλα δεν θα φτάσουν στην Γάζα, μέσω της θάλασσας, μέσω της στεριάς και μέσω του αέρα. Αυτό το καθήκον κατανόησε η προηγούμενη κυβέρνηση που επέβαλλε τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο στόχος του στολίσκου ήταν να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και αν ο θαλάσσιος αποκλεισμός είχε σπάσει, δεκάδες, εκατοντάδες ακόμη πλοία θα είχαν ακολουθήσει τα βήματά του”, επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη πρόκληση των Ισραηλινών. Νωρίτερα, Ένωση ισραηλινών υπερεθνικιστών δικαστών έκανε διάβημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αντιτιθέμενη στην απελευθέρωση των συλληφθέντων ακτιβιστών και ζήτησε να περάσουν από δίκη όσοι από τους επιβάτες των πλοίων κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν στους ισραηλινούς κομάντος με σιδερόβεργες και κάθε είδους όπλα!

Όλοι οι κρατούμενοι ακτιβιστές, όμως, αποφυλακίστηκαν και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους. “Όλοι οι κρατούμενοι δε βρίσκονται πλέον στη φυλακή”, τόνισε, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών υπηρεσιών μετανάστευσης που ανέφερε πως ήδη 404 επιβάτες του στολίσκου αναμένουν στο αεροδρόμιο Νπεν Γκουριόν τα αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν στις πατρίδες τους και 102 βρίσκονται καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο.

Περίπου 125 άλλοι ακτιβιστές που απελάθηκαν από το Ισραήλ μεταφέρθηκαν οδικώς στην Ιορδανία μέσω του συνοριακού περάσματος Αλενμπι. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τρεις από τους 28 ακτιβιστές που νοσηλεύονταν με τραύματα από την ισραηλινή επιδρομή στα πλοία νοσηλεύονται ακόμα και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να μεταφερθούν.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ζήτησε να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι θα ήθελαν να αναλάβει το Ισραήλ την πρωτοβουλία για να διεξάγει το ίδιο έρευνα, την οποία έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη, για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού εναντίον του στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Σύμφωνα με την εκτίμηση των Αμερικανών το εβραϊκό κράτος έχει κάθε δυνατότητα να διενεργήσει “αξιόπιστη” έρευνα για την επίθεση. 

“Θεωρούμε ότι το Ισραήλ είναι το καταλληλότερο για να αναλάβει μία τέτοια έρευνα” και είναι “απολύτως ικανό να διερευνήσει την υπόθεση”, δήλωσε ο Φίλιπ Κράουλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

“Θα μπορούσε το Ισραήλ να κάνει μία δίκαιη, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα; Η απάντηση είναι: ναι”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζοντας ότι το εβραϊκό κράτος είναι “δημοκρατικό” και διαθέτει “αποτελεσματικά θεσμικά όργανα”.

Διαβάστε επίσης 
Ξεκίνησε η απελευθέρωση των κρατουμένων  
Γράμμα των ελλήνων κρατουμένων μέσα από τις ισραηλινές φυλακές
Ιρλανδικό πλοίο πάει να σπάσει τον αποκλεισμό
Οργή Ερντογάν. Ζητεί την τιμωρία του Ισραηλ
Ισραηλινός υπ. Αμυνας: Δεν σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές. Σκοτώθηκαν 9 αλήτες
Παγκόσμια κατακραυγή για την κυβέρνηση του Ισραήλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε