Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Νίκη Κάμερον χωρίς αυτοδυναμία δίνουν τα πρώτα exit poll

Νίκη Κάμερον χωρίς αυτοδυναμία δίνουν τα πρώτα exit poll
Κανένα από τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές.
Οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, Sky News και ITV μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 130 εκλογικά τμήματα, σε δείγμα τουλάχιστον 20.000 ψηφοφόρων και δείχνει ότι η Βρετανία οδεύει προς το πρώτο της “μετέωρο κοινοβούλιο” (hung parliament) από το 1974, όπου κανένα κόμμα δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία.

Οι Συντηρητικοί πάντως αναμένεται να κερδίσουν γύρω στις 307 έδρες και οι Εργατικοί του Γκόρντον Μπράουν περί τις 255. Για να έχει ένα κόμμα πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων απαιτούνται 326 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο Κάμερον θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών οι οποίοι, πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα εξασφαλίσουν 59 έδρες.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, για τον Νικ Κλεγκ το αποτέλεσμα θα αποτελέσει σημαντικό και απροσδόκητο πλήγμα αφού στο απερχόμενο κοινοβούλιο το κόμμα του διέθετε 63 έδρες. “Είναι καταστροφή για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Πολύ άσχημα νέα για τους Εργατικούς και τον Γκόρντον Μπράουν, όχι όμως ολική καταστροφή”, εκτίμησε ο Μαρκ Γουίκαμ-Τζόουνς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. “Σίγουρα θα οδηγήσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας του Κάμερον”, πρόσθεσε ο καθηγητής, που αναμένει ότι οι Συντηρητικοί θα προκηρύξουν νέες εκλογές για το φθινόπωρο ή την επόμενη άνοιξη, θεωρώντας απίθανη τη σύμπραξή τους με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. “Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα ζητήσουν αλλαγή του εκλογικού συστήματος. (Ο Κάμερον) δεν θα συμφωνήσει σε αυτό. Νομίζω πως οδεύουμε για κυβέρνηση μειοψηφίας”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε