Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νικητής ο Γιανούκοβιτς στον α’ γύρο των εκλογών της Ουκρανίας

Ο νικητής των εκλογών
Ο νικητής των εκλογών, Βίκτορ Γιανούκοβιτς ΦΩΤΟ REUTERS

Ο φιλο-ρώσος ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης ,Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κόντρα στην απερχόμενη πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.

Η εκλογική επιτροπή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στο 95% των ψήφων ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιανούκοβιτς είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας με ποσοστό 35,42%. Η αντίπαλος του, πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο πήρε το 24,95% των ψήφων.

Έτσι, ο δεύτερος γύρος των εκλογών στις 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι σκληρός ,καθώς η Τιμοσένκο κατηγόρησε στη διάρκεια της νύχτας τον Βίκτορα Γιανουκόβιτς ότι “εκπροσωπεί εγκληματικούς κύκλους και ουδεμία πιθανότητα έχει να εκλεγεί”.

 
Από την πλευρά του,ο Γιακουκόβιτς τόνισε ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ήταν ένα “δημοψήφισμα” για την ομάδα που ηγήθηκε της λεγόμενης “πορτοκαλί επανάστασης” το 2004. ” Αυτή ήταν η ετυμηγορία του λαού και είναι δίκαιη” τόνισε ο φιλορώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης.
 
Ωστόσο, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη στην Ουκρανία σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες. Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 66,68%.
 
Και οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στις 7 Φεβρουαρίου τάσσονται υπέρ της προσέγγισης της Ουκρανίας με την Ευρωπαική Ενωση,αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Ειδικότερα,η Γιούλια Τιμοσένκο,αφού είχε γυρίσει επί χρόνια την πλάτη στη Μόσχα,τον τελευταίο χρόνο έκανε στροφή τονίζοντας την ανάγκη “για μιά ισσοροπία συμφερόντων” στις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση και τη Ρωσία.
 
“Οι δύο υποψήφιοι συμφωνούν στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο διπλωματικός πόλεμο (μεταξύ Μόσχας και Κιέβου) τελείωσε ” γράφει η ρωσική εφημερίδα Νεζαμισίμαγια Γκαζέτα σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία. “Είτε εκλεγεί η Τιμοσένκο είτε ο Γιανουκόβιτς ,θα προσπαθήσουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα” σημειώνει η ρωσική εφημερίδα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος,ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας, Κονσταντίν Κοσατσώφ δήλωσε στην εφημερίδα Ροσίσκαγια Γκαζέτα ότι ” με την Τιμοσένκο ή τον Γιανουκόβιτς,οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα είναι πιο εποικοδομητικές”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε