Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Νίκολιτς: Κατήγγειλε εκλογονοθεία και ζητά να ακυρωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα

Νίκολιτς: Κατήγγειλε εκλογονοθεία και ζητά να ακυρωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα

Ο προεδρικός υποψήφιος και επικεφαλής του συνασπισμού που συσπειρώνεται γύρω από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) δήλωσε ότι αναμένει από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας να ακυρώσει τα  αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να κατέλθουν σε μαζικές διαμαρτυρίες για την εκλογονοθεία, την οποία κατήγγειλε.

«Παρουσίασα τα εκλογικά αποτελέσματα στους πρέσβεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ και στον εκπρόσωπο της ΕΕ στο Βελιγράδι, στο ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Νίκολιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κρούσεβατς και ανήγγειλε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ, Μέρι Ουόρλικ, τη Δευτέρα.

Ο αρχηγός του SNS υπογράμμισε ότι είναι πεπεισμένος για τη νοθεία στις εκλογές και ότι το λογισμικό για τα εκλογικά αποτελέσματα είχε δημιουργηθεί εκ των προτέρων.

«Αυτό δεν πρέπει να συγχωρηθεί ή να επιτραπεί. Η εκλογονοθεία είναι σαν έγκλημα πολέμου», τόνισε ο κ. Νίκολιτς.

Το προεδρείο του SNS πρέπει να λάβει αύριο απόφαση να καλέσει τους πολίτες σε μαζικές διαμαρτυρίες, ώστε να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, είπε.

«Θα δούμε αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Αναμένω διαδηλώσεις, καθώς αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προκάλεσαν διαμαρτυρίες το 2000, όταν σε αντίθεση με τώρα, δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την εκλογονοθεία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος υποστήριξε ότι υπήρξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαϊου, ώστε να αποτραπεί η νίκη του και να εμποδιστεί, όπως είχε δεσμευθεί, να προχωρήσει σε συλλήψεις εγκληματιών.

Ο κ. Νίκολιτς παρουσίασε χθες σε δημοσιογράφους 3.000 ψηφοδέλτια τα οποία πετάχθηκαν μετά τις εκλογές και όπως υποστήριξε αντικαταστάθηκαν από άλλα με ψήφους υπέρ των εκπροσώπων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), Ίβιτσα Ντάτσιτς με αφορμή αυτές τις καταγγελίες του Νίκολιτς δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξε νοθεία και διεμήνυσε ότι η εκλογική διαδικασία πρέπει να εισέλθει σε πολιτικά νερά και το εκλογικό αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό.

«Αν υπήρξαν παρατυπίες, αυτό θα ελεγχθεί, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι με τόσους πολλούς παρατηρητές υπήρξε νοθεία για την οποία μιλά ο Τόμισλαβ Νίκολιτς», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

«Είναι η βούληση του λαού και δεν πρέπει ο λαός να εμπλέκεται σε κλιμάκωση της έντασης ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών», τόνισε.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι ενδιαφέρεται πολύ για ο,τιδήποτε έχει για την ομαλότητα των εκλογών με δεδομένο ότι στο παρελθόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει κατηγορηθεί για τέτοιου είδους καταχρήσεις.

«Εγώ πάντα υποστηρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιώνεται η αλήθεια. Από το παρελθόν έχω πάρει διδάγματα κι αυτό πρέπει να κάνουν και οι άλλοι», τόνισε.

Ο αρχηγός του SPS εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα υπήρξαν ορισμένες μικρές παρατυπίες, οι οποίες με βάση τις κανονικές διαδικασίες θα διορθωθούν και υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό, επειδή αποτελεί την έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η προεκλογική εκστρατεία για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών να διεξαχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής κατέλαβε την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές.

«Όλο αυτό θυμίζει την DOS (το συνασπισμό κομμάτων «Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας» η οποία τον Οκτώβριο του 2000 νίκησε τον Μιλόσεβιτς», εκείνη η περίοδος με αρρώστησε. Δεν γνωρίζω τι καλό έφερε η 5η Οκτωβρίου ώστε να επαναληφθούν διαμαρτυρίες τέτοιου είδους. Να βρούμε πολιτική λύση”, υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκολιτς: Μόλις εκλεγώ θέλω να συναντηθώ με τη Μέρκελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε