Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Νορβηγία: Πιέζουν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Νορβηγία: Πιέζουν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Σάλος έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά από έκθεση, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία θα μπορούσε να εχει αποτρέψει τις αιματηρές επιθέσεις του Μπρέιβικ, το περασμένο καλοκαίρι..

Η βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και η δολοφονία 69 νέων σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος συγκλόνισαν τη Νορβηγία και δημιούργησαν ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας και την επικράτηση των ακροδεξιών απόψεων στη χώρα.

Τη Δευτέρα μια κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και η αστυνομία έκαναν μια σειρά σοβαρών λαθών με αποτέλεσμα ο Μπρειβικ να μπορέσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις.
«Δεν θα μπορούσε να έχει βγει μια πιο καταστροφική ετυμηγορία για την κυβέρνησή μας», αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα VG, ενώ στην πρώτη της σελίδα καλεί τον Στόλτενμπεργκ να παραιτηθεί.
«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες εξαιτίας της ανικανότητά της. Θα είναι απαράδεκτο αν δεν έχει επιπτώσεις για τους εμπλεκόμενους», πρόσθετε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα DN επίσης επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στον Νορβηγό πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι άργησε να δώσει την άδεια για τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την επίθεση.
Και η εφημερίδα Dagsavisen χαρακτήρισε την έκθεση της επιτροπής «ανελέητη» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις.
«Ήταν πολύ οδυνηρό να ακούς ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», έγραφε η Dagsavisen.
Ο Στόλτενμπεργκ αποδέχθηκε χθες την ευθύνη για τα συμπεράσματα της έρευνας, σημειώνοντας όμως ότι θα παραμείνει στη θέση του για να εφαρμόσει τις προτάσεις της κυβερνητικής επιτροπής. Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το άρθρο της VG.

Οι εκκλήσεις για να παραιτηθεί αποτελούν πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα του Στόλτενμπεργκ, η κυβέρνηση συνασπισμού του οποίου βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το Συντηρητικό Κόμμα λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης δεν αναμένεται να ρίξουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλυτές.
Εξάλλου δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων της επίθεσης του Μπρειβικ εξέφρασαν την οργή τους για την αντίδραση της αστυνομία και ζήτησαν να υπάρξουν παραιτήσεις, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητούν να συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να συζητηθεί η έκθεση.

Διαβάστε

Έκθεση για το μακελειό στο Οσλο “καίει” τη νορβηγική αστυνομία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε