Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νταβός και… κρίση – 52.000 ευρώ το εισιτήριο εισόδου!

Κι όμως σε μια εποχή κρίση το 41ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στο Νταβός της Ελβετίας. Η τιμή εισόδου στο Φόρουμ αυτό φτάνει τα 52.000 ευρώ παρακαλώ.
Το 41ο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ, το «µίτινγκ» της παγκόσµιας ελίτ, αρχίζει σήµερα στο Νταβός της Ελβετίας. Και οι περισσότεροι αναρωτιούνται: στην εποχή της κρίσης, έχει άραγε ακόµη νόηµα και µέλλον αυτή η συνάντηση κορυφής, στην οποία κυριαρχούν πλέον οι αναδυόµενες χώρες;
 
Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» επισηµαίνουν πως, αν κρίνει κανείς από τον κατάλογο των συµµετεχόντων, ο κόσµος ασχολείται µε τη συνεχιζόµενη κρίση της ευρωζώνης, οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται στον εαυτό τους και οι αναδυόµενες αγορές της Λατινικής Αµερικής, της Ασίας και της Ρωσίας είναι αποφασισµένες να ενσωµατωθούν στην παγκόσµια οικονοµία. Παρατηρητές εκτιµούν ότι η συµµετοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ,προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της γερµανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της οµάδας των 20 περισσότερο ανεπτυγµένων βιοµηχανικών καιαναδυοµένων οικονοµιών (G20),καθιστά πιθανό να πραγµατοποιηθούν στο Νταβός σηµαντικές παρασκηνιακές διαπραγµατεύσεις για την ευρωπαϊκή σταθερότητα.
 
Το γενικό θέμα του Φόρουµ είναι φέτος «Κοινές προδιαγραφές για τη νέα πραγµατικότητα». «Ενα από τα κεντρικά θέµατα θα είναι ακριβώς η ερώτηση “Βγήκαµε άραγε από την κρίση ή µήπως πρόκειται για µια τεχνητή συνέπεια όλων των µέτρων που πήραµε;”», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Φόρουµ, Κλάους Σβαµπ.
 
Παρόντες στο Νταβός θα είναι επίσης ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον και ο υπουργός του επί των Οικονοµικών Τζορτζ ΟΣµπορν. Παρόντα θα είναι ακόµη µέλη της αµερικανικής κυβέρνησης – ο υπουργός Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ, ίσως και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» επισηµαίνουν πως φέτος θα συµµετάσχουν επίσης στο Φόρουµ µερικοί από τους κορυφαίους τραπεζίτες του κόσµου (οΤζέιµι Ντάιµον της JP Morgan, ο Οσβαλντ Γκρίµπελ της UBS, ο Βίκραµ Παντίτ της Citigroup), οι οποίοι απουσίασαν τα τελευταία χρόνια, απασχοληµένοι µε την αντιµετώπιση των επιπτώσεων της χρηµατοπιστωτικής κρίσης.
 
Οµως η σκηνή του Νταβός ανήκει πλέον όλο και περισσότερο στις αναδυόµενες χώρες,αυτές που έχουν λιγότερες ευκαιρίες να ακουστούν, αλλά έχουν κερδίσει τα περισσότερα από την παγκοσµιοποίηση των τελευταίων τριάντα ετών και σήµερα είναι οι νέοι πρωταγωνιστές της οικονοµίας. Η Κίνα εξέπληξε µε την απόφασή της να στείλει φέτος λιγότερους κορυφαίους πολιτικούς εκπροσώπους, όµως στέλνει στο Νταβός τη µεγαλύτερη αντιπροσωπεία που έχει σταλεί ποτέ, µε επικεφαλής φυσιογνωµίες του επιχειρηµατικού τοµέα. Ινδικές επιχειρήσεις οργανώνουν συναντήσεις και γιορτές στο Νταβός, κινέζοι καθηγητές µιλούν για το δολάριο και την ανάπτυξη, βραζιλιάνοι πολιτικοί απευθύνουν προειδοποιήσεις για τοεµπόριο και τους πολέµους των ισοτιµιών.
 
Ο άνθρωπος του Νταβός που πέθανε µε τη χρηµατοπιστωτική κρίση ήταν λευκός, αγγλοσάξονας, πλούσιος,ταξίδευε συχνάµε αεροπλάνο, µε σύζυγο- λάφυρο, σχολιάζει η ιταλική «Κοριέρεντέλα Σέρα». Αν ήταν να αναστηθεί φέτος, το δέρµα του θα ήταν σκούρο, θα είχε τον ενθουσιασµό ενός οραµατιστή ινδού επιχειρηµατία, αλλά και το µετρηµένο ύφος ενός κινέζου αξιωµατούχου, ίσως και το ταλέντο ισορροπιστή του προέδρου Μεντβέντεφ. Και θα είχε επίσης µάθει να µιλάει για φτώχεια, για θέσεις εργασίας, για κρίσεις τροφίµων,για το κλίµα, για την κοινωνική ένταξη, για τις θρησκείες, για τη µετανάστευση.
 
 
52.00 ευρώ το εισιτήριο εισόδου!
 
Πόσο κοστίζει να γίνει κάποιος ανθρωπος του νταβός; Υπάρχουν διάφορα επίπεδα συµµετοχής, επισηµαίνουν οι «New York Times». Το βασικό επίπεδο, µε το οποίο έχεις µόνο µια πρόσκληση, κοστίζει 50.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 38.000 ευρώ), ενώ πρέπει να πληρώσεις άλλα 18.000 φράγκα (περίπου 14.000 ευρώ) για το εισιτήριο – δηλαδή συνολικά 52.000 ευρώ.
 
Ετσι περνάς απλώς την πόρτα και έχεις δικαίωµα εισόδου στις γενικές συνεδριάσεις. αν θέλεις να προσκληθείς σε ιδιαίτερες συνόδους, πρέπει να ανέβεις επίπεδο («industry associate») και αυτό κοστίζει 100.000 ευρώ – µε το εισιτήριο 115.000 ευρώ. αν θέλεις να συνοδεύεσαι από κάποιον συνάδελφό σου, πρέπει να αναβαθµίσεις την ετήσια συµµετοχή σου πληρώνοντας 192.000 ευρώ – 220.000 µαζί µε τα δύο εισιτήρια. Και, αν θέλεις να πάρεις µαζί σου µια «αυλή» πέντε προσώπων, τότε πηγαίνεις στο επίπεδο «strategic partner» και πληρώνεις 386.000 ευρώ (συν 56.000 για τα 4 εισιτήρια).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε