Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ντελόρ: Σταματήστε τις κακοφωνίες και δώστε μήνυμα στις αγορές!

Το δάχτυλο στους ηγέτες της Ευρώπης κούνησε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ενοχλημένος από την «κακοφωνία» στην Ε.Ε.

Μόνο αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «πατέρας» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι ηγέτες που κρατούν στα χέρια τους την τύχη της Ένωσης και του ευρώ, έχουν δυο επιλογές, είπε. Είτε θα αποδεχθούν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε να υπαχθούν σε ένα κοινό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Γάλλος πολιτικός δεν έκρυψε πως είναι επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση. Και τάχθηκε υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που απειλούν την συνοχή της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd, ο Ντελόρ εκφράζει την ενόχλησή του για την «κακοφωνία» που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.

«Το ευρώ μπορεί να εξέλθει ενισχυμένο από την κρίση μόνο αν πληρούνται δύο προϋποθέσεις: καταρχήν να σβήσει το συντομότερο η πυρκαγιά που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατά δεύτερο λόγο να σχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την υπέρβαση της κρίσης και εάν δεν εκπληρωθούν, θα παραμείνει το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές», κατέληξε ο Ζακ Ντελόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναυάγιο στη Σύνοδο – “Όχι” στα σχέδια από τους Βρετανούς, ψάχνουν τώρα συμφωνία μόνο για τις 17 χώρες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε